Professor: Nye sundhedsklynger mangler fokus på ældre

På fredagens pressemøde blev et nyt udspil om sundhedsklynger præsenteret. Professor Jes Søgaard er bekymret for økonomien bag udspillet.
På fredagens pressemøde blev et nyt udspil om sundhedsklynger præsenteret. Professor Jes Søgaard er bekymret for økonomien bag udspillet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Der mangler fokus på økonomien og ældre i en ny aftale om sundhedsklynger mellem regeringen, kommunerne og regionerne.

Det mener professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet Jes Søgaard.

Det er bekymrende, at aftalen hverken fokuserer på, hvordan sundhedsklyngerne skal finansieres eller på udfordringerne i forhold til ældre og sundhedsvæsnet, siger Jes Søgaard, som ellers mener, at aftalen er positiv.

- Det er et godt udspil, som fokuserer på et problem i vores samfund. Men det manglende fokus på ældre undrer mig, da det er de ældre, som er storforbrugere af det danske sundhedsvæsen, siger han.

Særligt økonomien bag bekymrer Jes Søgaard.

Både fordi kommunerne og regionerne er uenige om økonomien, og fordi det ikke ser ud til, at der er sat ekstra penge af til udformningen af sundhedsklyngerne.

Debatten mellem regioner og kommuner er opstået grundet en stigende udrykning af patienter fra regionsstyrede sygehuse til kommunal pleje.

- Kommunerne føler sig meget økonomisk pressede på andre områder, fordi de er nødt til at lægge flere penge i det kommunale sundhedsvæsen, da der ikke er kommet økonomisk støtte med udrykningen, siger Jes Søgaard:

- Derfor skal der sættes ekstra penge af for at sikre en så vigtig aftale.

- Man skal have en pulje. På nuværende tidspunkt er der afsat 20 millioner til 2022, og det forslår jo som en skrædder i helvede. Det er slet ikke nok, siger Jes Søgaard.

Han mener, at udspillet er en tom ramme. Mange gode idéer uden reelle økonomiske løsninger på problemet.

I aftalen vil man skabe 21 sundhedsklynger, som skal bidrage til sammenhæng mellem regioner og kommuner.

Sundhedsklyngerne skal sikre, at kommuner, regioner og hospitaler arbejder langt bedre sammen om behandling og opfølgning af patienter.

Dog mener han, at aftalen i øvrigt er god, og at det er positivt med øget og bedre kommunikation mellem regioner og kommuner.

- Det vil være en fordel for alle borgere i Danmark med et bedre og mere organiseret samarbejde mellem regioner og kommuner, da samarbejdet vil gøre det lettere at være patient, siger Jes Søgaard.

Planen er, at en del af fremtiden for sundhedsvæsnet skal forhandles i Folketinget til efteråret.

/ritzau/