Prøv avisen

Professor: Nytårstale var fædrelandskærlig

Professor kalder statsministerens nytårstale patriotisk og sammenligner den med berømt John F. Kennedy tale

Helle Thorning-Schmidts første nytårstale som statsminister var et opråb til danskerne om sammenhold, så vi alle kan slippe så skånsomt som muligt gennem krisen.

Det vurderer professor Peter Nedergaard fra statskundskab på Københavns Universitet.

Han kalder den en patriotisk nytårstale, og sammenligner den med en meget berømt tale fra en tidligere amerikansk præsident.

- Den var lidt i stil med John F. Kennedys tiltrædelsestale i 1961, hvor han sagde de berømte ord "Ask not what your country can do for you - but what you can do for your country".

- Den tale var heller ikke konkret, men netop ment som en opfordring til amerikanerne om at stå sammen og yde noget til fædrelandet, siger han.

Peter Nedergaard peger på, at statsministeren lagde vægt på, at alle skal yde, hvad de kan til fællesskabet - både de menige og dem på chefgangen. Og at kun dem, som virkelig ikke kan yde noget, skal hjælpes.

- Det er efter min mening ikke ofte, at vi ser en statsminister udtrykke sig så patriotisk og fædrelandskærligt.

- Det var ikke en nationalistisk Danmark-er-sig-selv-nok-nytårstale, men netop en tale, som bød udefrakommende velkommen, hvis de vil være med til at yde noget sammen med resten af det danske fællesskab, siger professor Peter Nedergaard.