Professor: Vi skal ikke lade os forblænde af tests

Selvom andre lande har formået at holde dødsraten for corona nede ved at teste mange, er det ikke en del af Sundhedsstyrelsens strategi om afbødning. Og det er egentlig fornuftigt nok, mener professor i virologi

En billist bliver testet for coronavirus ved en "corona-drive-in" i Tübingen, Tyskland.
En billist bliver testet for coronavirus ved en "corona-drive-in" i Tübingen, Tyskland. . Foto: Ritzau Scanpix.

Hvorfor tester vi ikke flere for corona, end vi gør?

Det spørgsmål har mange danskere formentligt stillet sig selv i de seneste dage, hvor Sundhedsstyrelsen har skiftet strategi fra ”inddæmning” til ”afbødning” og dermed kun tester personer, som viser klare symptomer på at være smittet med den frygtede coronavirus.

Forleden beskrev det britiske medie BBC, hvordan Sydkorea tester op mod 20.000 personer hver dag og dermed har formået at holde dødsraten nede på kun 0,7 procent. Til sammenligning har Italien en dødelighed på over seks procent. I weekenden døde de første danske patienter, der havde fået konstateret corona, men det betyder ikke, at flere nu får adgang til at blive testet. Snarere tværtimod.

Efter at Danmark er kommet i såkaldt rød zone, hvor coronavirus cirkulerer blandt os, befinder vi os i en situation, hvor det ikke længere giver mening at teste alle, der er forkølede. Ifølge Sundhedsstyrelsen er 5076 personer indtil videre testet i Danmark.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet, kalder strategien rationel. Han siger:

”Sådan som jeg har opfattet det, har myndighederne valgt en ny strategi, fordi der simpelthen ikke er ressourcer til at teste alle. I stedet koncentrerer man sig om dem, der rent faktisk er syge og kræver reel behandling. Dem, der har milde symptomer, skal egentlig bare blive hjemme, og der er det lidt ligegyldigt, om de har influenza eller corona.”

Ifølge professoren skal vi heller ikke lade os forblænde af test som metode til at bekæmpe corona.

”Ja, det er da nice to know, hvor mange der er smittet, men det er ikke need to know. Det er altid godt at smitteopspore, men nu, hvor vi har coronasmitten i Danmark, og smittekæderne bliver mere og mere komplicerede, kan vi bruge rigtig mange ressourcer på at teste. Massetestning som i Sydkorea giver kun begrænset mening, da en person med en negativ test, kan vise sig at være positiv dagen efter. Man mister statistisk information ved ikke at teste mange, men det er mindre væsentligt i den nuværende situation, hvor det er diagnostikken af alvorligt syge, der er det vigtigste,” siger Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

”I min verden er strategien om at afbøde frem for at inddæmme egentlig meget fornuftig. Allerede i sidste uge var der meldinger om, at nogle hospitaler ikke havde reagenser nok til deres tests. Og så må vi sætte vores lid til, at dem med milde symptomer holder sig inden døre.”

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), vil ikke kommentere Sundhedsstyrelsens strategi om at gå fra inddæmning til afbødning, men siger, at alle fem regioner nu har indrettet såkaldte vurderingsklinikker, som man kan blive henvist til af egen læge eller lægevagten, hvis man vel at mærke har symptomer, der peger i retning af corona.

I Region Syddanmark er klinikkerne oprettet ved fire akutsygehuse og suppleret med en mobil enhed bemandet af ambulancetjenesten. Hvor stor søgningen har været mod vurderingsklinikkerne, vil Stephanie Lose ikke svare på:

”De tal kan jeg ikke umiddelbart give dig, men det er klart, at i og med, at man jo fjerner en betragtelig del af dem, som egen læge, lægevagten og 1813 ville se på denne tid af året, hvor mange generelt er syge, så er der run på klinikkerne. Og der er selvfølgelig langt flere, der kommer til klinikkerne end dem, der viser sig rent faktisk at være smittet med corona.”

Bekræfter vurderingsklinikken patientens mistanken om corona, bliver patienten testet i den nærliggende akutmodtagelse.

Sundhedsstyrelsens pressechef oplyser, at det ikke er muligt inden avisens deadline at få svar på, hvorfor myndighederne i Danmark ikke lægger mere vægt på at teste flere danskere for corona.