Enhedslistens veteraner giver Dragsted ret i sin kritik af deres generation

Den danske venstrefløj er ikke lykkedes med at fremstille et troværdigt alternativ til kapitalismen. Det erkender Enhedslistens Frank Aaen og Per Clausen efter kritik fra partifællen Pelle Dragsted, der roses af SF og S

Per Clausen og Frank Aaen fra Enhedslisten giver Pelle Dragsted ret i den kritik, han bringer af venstrefløjen i et interview, som blev bragt i Kristeligt Dagblad den 23. april.
Per Clausen og Frank Aaen fra Enhedslisten giver Pelle Dragsted ret i den kritik, han bringer af venstrefløjen i et interview, som blev bragt i Kristeligt Dagblad den 23. april. . Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix og Leif Tuxen.

Pelle Dragsted rammer plet i sin kritik af tidigere generationer på den danske venstrefløj. Det medgiver to af Enhedslistens grand old men, Frank Aaen og Per Clausen, efter at deres partifælle i sidste uge i et interview med Kristeligt Dagblad påpegede, at venstrefløjen historisk ”har manglet et overbevisende argument for, at det faktisk er muligt at indrette økonomien” på en anden og mindre kapitalistisk måde.

”Hvis man går tilbage i tiden, så havde venstrefløjen mere travlt med at slås med sig selv, end med at udvikle de her ting. Så derfor er der også en kerne af sandhed i hans kritik. Vi brugte mere tid på teori end praksis,” siger Frank Aaen, der har siddet i Folketinget for Enhedslisten i flere omgange.

Han påpeger, at han i sin tid som medlem af Danmarks Kommunistiske Parti i 1970’erne var med til at udvikle et ”meget fremsynet program om økonomisk og anti-monopolistisk demokrati”.

”Men vi fik det jo ikke udfoldet. Det kan man roligt sige,” siger Frank Aaen, der i dag er partiets statsrevisor.

I interviewet siger Pelle Dragsted, at hans forgængere bevægede sig på et ”paroleplan” i spørgsmålet om, hvordan man kunne gøre op med kapitalismen og indrette økonomien på en mere demokratisk og socialistisk facon. Det er – ifølge Dragsted – den direkte årsag til, at venstrefløjen endnu ikke er lykkedes med at vinde massiv opbakning trods en stigende skepsis over for kapitalismen i befolkningen.

Per Clausen, der sad i Folketinget fra 2005 til 2015, er enig i, at der på venstrefløjen har manglet en kobling mellem de konkrete kampe og de store perspektiver.

”Vi har haft masser af konkret politik. Men vi har haft svært ved at forbinde det med vores langsigtede mål, der derfor blev set som meget utopiske,” siger Per Clausen, der var aktiv i Venstresocialisterne, inden partiet blev en del af Enhedslisten ved grundlæggelsen i 1989. I dag er han medlem af byrådet i Aalborg Kommune.

En af Pelle Dragsteds vigtigste anker går på, at venstrefløjen begik en fatal fejl, da man i løbet af 1960’erne og 1970’erne afviste Socialdemokratiet og LO’s tanker om Økonomisk Demokrati (ØD) – en fordelingspolitisk model, hvor lønmodtagerne får mere indflydelse på virksomhedens ledelse og den økonomiske magtstruktur i samfundet. Det er i høj grad tanker som disse, der skal inspirere fremtidens venstrefløj, hvis det står til Pelle Dragsted. Også her er Frank Aaen på linje med sin partifælle:

”Vi fik jordet ØD-tanken, og det skal vi være kede af.”

Per Clausen er enig, men han påpeger, at man ”altid kan udkæmpe fortidens krige fra nutidens perspektiv”.

”På venstrefløjen herskede der en opfattelse af, at de store samfundsforandringer lå lige for, og at der derfor ikke var grund til at give sig i kast med mindre tiltag. Men vi må anerkende, at det var sidste gang, at Socialdemokratiet bare antydningsvist prøvede at udfordre kapitalismen. Så vi kunne godt have taget nogle delsejre,” siger Per Clausen.

På den resterende del af nutidens venstrefløj hilser man også Pelle Dragsteds tanker velkommen.

Karsten Hønge, politisk ordfører i SF, har ”nemt ved at se sig selv i det, Pelle skriver”.

”For det er sådan, SF har set på det i mange år. Vi vil også gerne være med til at demokratisere økonomien og arbejdspladsen.”

I Socialdemokratiet og hos finansordfører Christian Raabjerg Madsen er der også ros til Pelle Dragsted ”visionære” tanker, selvom forfatteren går i rette med regeringspartiet, der har ”manglet modet” til at tage et opgør med kapitalismen og de dertilhørende konsekvenser.

”Vi har altid gået ind for en stram regulering af markedskræfterne, men det betyder ikke, at vi skal afmontere dem,” siger Christian Raa-bjerg Madsen, der afviser, at det nuværende Socialdemokrati vil lade sig inspirere af tankerne om det økonomiske demokrati, som hans egne politiske forgængere ellers lagde så stor vægt på:

”Vi forlod tanken om ØD, fordi det vil give mindre effektive virksomheder, hvis vi som samfund går ind og dikterer ejerskabet. Vi har i Danmark en stolt tradition for virksomheder, der er højt specialiserede og innovative, fordi de har fået lov til at eksistere på et frit marked.”