Prognose: Over 7000 smittede om dagen hvis restriktioner fjernes

Danskerne har det seneste år skullet vænne sig til bruge mundbind og at vente med at træde ind i en butik, hvis der er for mange mennesker.

Det er blot et lille udsnit af de restriktioner, der har været indført for at bremse coronasmitten. Men hvad ville der ske, hvis de fleste blev fjernet?

Ifølge en ny model, der har kigget på effekten af forskellige scenarier, er der udsigt til, at epidemien topper i midten af juli.

Her vil der være over 50.000 smittede per uge og næsten 1000 indlæggelser på hospitalet, hvis restriktionerne fjernes, men der holdes fast i den høje testaktivitet, og at der fortsat indføres lokale nedlukninger.

Det er en stor stigning i forhold til den seneste uge, hvor der var omkring 5500 smittede og 200 indlæggelser.

Det hidtil højeste antal indlagte på en uge blev set fra 28. december 2020 til 3. januar 2021. Her blev 1006 smittede indlagt i Danmark.

Bag modellen står blandt andre Rasmus Kristoffer Pedersen, der er postdoc ved Roskilde Universitet. Han peger på, at der er usikkerhed forbundet med den.

- Der er helt naturligt en rigtig stor usikkerhed, når man tager hele det danske samfund og koger ned til ét tal.

- Det kan sagtens være, det bliver lidt under eller lidt over, men pointen er, at det kan nå at blive rigtig mange smittede, siger han.

/ritzau/