Prøv avisen

Prop en svensk konge i blenderen

Karl Johan hører til rørhatte-familien og er en af de større svampe i den danske natur. – Foto: .

Netop nu er det muligt at finde den velsmagende Karl Johan-svamp i de danske skove. Vil man samle den populære svamp, der er opkaldt efter en svensk konge, kræver det dog lidt svampeviden

At samle svampe er for mange mennesker nogenlunde lige så usikkert som at spille russisk roulette. Nogle svampe smager fantastisk, andre er dødsens giftige. Så hvad tør man putte i kurven?

Spørgsmålet er særligt aktuelt netop nu, hvor vi nærmer os højsæsonen for svampe. Allerede her i slutningen af juli kan man nemlig være heldig at finde en af de mest udbredte, populære og velsmagende svampe, Spiselig rørhat, bedre kendt som Karl Johan.

Men har man ikke den store viden om svampe, er der grund til forsigtighed inden man fylder kurven med noget, man tror er Karl Johan-svampe.

For nybegyndere kan det være svært at kende forskel på Karl Johan og andre former for rørhatte, herunder den uspiselige galderørhat og den decideret giftige Satans Rørhat. Det bedste råd er derfor at alliere sig med en svampe-kyndig, eventuelt på et af de mange svampe-kurser, der skydes i gang i de kommende uger og måneder.

Men hvad er Karl Johan egentligt for en svamp? Som nævnt hører den til rørhatte-familien og er en af de større svampe i den danske natur. Hatten er normalt 10-15 centimeter i diameter, men kan blive helt op til 25 cemtimeter. På overfladen er Karl Johan brun eller gråbrun og en smule fedtet, hvilket blandt andet kan bruges til at skelne den fra den uspiselige galderørhat, der er tør på overfladen. På undersiden er de unge svampe hvide, mens de med alderen bliver mere gullige og til sidst nærmest grønlige.

Sit royale navn har Karl Johan fået fra den svenske konge Karl XIV Johan, der var meget begejstret for svampens nøddeagtige smag. Som spisesvamp er Karl Johan også kendetegnet ved, at den kan spise både rå, tørret, ristet og kogt og derfor kan bruges i utallige sammenhænge.

Har man lyst til at prøve en mere utraditionel svamperet, er der utallige muligheder for at søge inspiration på internettet. Og når det gælder Karl Johan, finder man blandt andet et spændende bud på hjemmesiden for Foreningen til Svampekundskabens Fremme. Her finder man nemlig nedenstående opskrift til en Karl Johan-pesto, en dansk variant af den italienske specialitet:

Karl Johan-pesto til 16 personer:

80 g tørrede Karl Johan svampe udblødes i vand i 4-5 timer

80 g pinjekerner ristes på en tør pande

40 g parmesan ost

cirka 2 deciliter god olivenoliesalt, peber

Bland svampe, pinjekerner, osten og lidt af olivenolien i en blender. Blend det hele og hæld mere olivenolie i undervejs. Smag til med salt og peber. Pestoen skal have en tyk og ensartet konsistens. Kan holde i køleskabet i tre-fire uger i glas med tætsluttende låg. Kan bruges efter behag, evt. til pasta eller smøres på et godt stykke italiensk brød.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk