Præst efter tyveri: Kirken skal ikke være et museum

Et kirkerum skal ikke videoover-våges, mener præsten i den vestjyske kirke, som tidligere på ugen fik stjålet et Emil Nolde-maleri

”Billedet repræsenterer en stor værdi for os. Ikke på grund af prisen, men fordi det er vores kirkes alterbillede,” siger sognepræst ved Ølstrup Kirke, Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard, efter at maleriet "Middag i Emmaus" af Emil Nolde blev stjålet fra altertavlen tidligere på ugen. –
”Billedet repræsenterer en stor værdi for os. Ikke på grund af prisen, men fordi det er vores kirkes alterbillede,” siger sognepræst ved Ølstrup Kirke, Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard, efter at maleriet "Middag i Emmaus" af Emil Nolde blev stjålet fra altertavlen tidligere på ugen. –. Foto: Gitte Volsmann.

340 kroner og 57 øre. En regning fra kunstneren Emil Nolde til Ølstrup Kirke ved Ringkøbing viser, hvor meget hans alterbillede Emmaus kostede, da kirken købte det i 1904 et beløb, som i dag ville svare til godt 22.000 kroner. I begyndelsen af denne uge blev billedet, der er vurderet til omkring 10 millioner kroner, stjålet fra sin plads over altret.

Siden har sognet være i chok, fortæller Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard, sognepræst ved Ølstrup Kirke.

Billedet repræsenterer en stor værdi for os. Ikke på grund af prisen, men fordi det er vores kirkes alterbillede. Et billede, som jeg ved alle gudstjenester har glædet mig over at se på, siger hun.

Maleriet af Jesus og to mænd under et måltid i byen Emmaus er blevet fjernet fra kirken mellem mandag klokken 9 og tirsdag klokken 11, hvor graveren opdagede det tomme hul over altret.

At landsbykirken overhovedet købte det kostbare maleri i 1904 skyldes provsten i Borris med efternavnet Vilstrup. Han var i familie med en ung kunstner, som siden blev kendt som Emil Nolde. Provsten bad ham om at lave et maleri med målene 60 gange 80 centimeter, så det kunne passe ind i den eksisterende træramme.

LÆS OGSÅ: Kunsttyveri sætter kirkers åbenhed under pres

Både Emil Nolde og kirken var godt tilfredse, indtil det i 1919 bliver taget ned, fordi menighedsrådet gerne ville have lidt udskiftning. Emmaus kom i stedet til at hænge ved opgangen til prædikestolen, siger Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard og tilføjer, at menighedsrådet i 1939 syntes, at Emil Noldes billede skulle tilbage.

I 1904 vidste man ikke, at billedet ville blive så kendt og skattet med årene, som det er blevet. Kirkens gæstebog vidner om besøgende fra Danmark og udlandet, som sætter stor pris på at opleve maleriet. Turistbusser og kunststuderende besøger jævnligt vores kirke, siger Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard, som har været præst i godt to år ved Ølstrup Kirke og i nabosognene i 21 år.

Siden tyveriet har hun og menighedsrådet de seneste dage overvejet, om de burde have gjort noget anderledes, efter at billedet, der var sat fast med mellem fire og seks skruer, blev taget ned.

Det kunne vi sikkert godt. Men vi har besluttet, at det skal være et kirkerum og ikke et kunstmuseum. Vi vil gerne dele vores glæde over at have sådan en perle i et lille vestjysk landsogn, og folk skal kunne færdes frit i kirken, når den er åben i dagtimerne. Vi vil for eksempel ikke have videoovervågning, for man skal kunne komme i fred i kirken, siger Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard.

Fra på søndag vil et sort klæde hænge over altertavlen.

Altret er som et øje uden øjeæble. Hvis Emmaus ikke er fundet inden påske og konfirmationerne, har vi en aftale med den lokale friskole om, at de vil lave et billede til os, fortæller Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard.