Præster scorer højt på troværdighed

Præster er nummer fire i troværdighedsanalyse

For første gang er præster med i troværdighedsanalyse, og her indtager de en fjerdeplads, kun overgået af sygeplejersker, læger og politibetjente, mens skolelærerne indtager femtepladsen. -
For første gang er præster med i troværdighedsanalyse, og her indtager de en fjerdeplads, kun overgået af sygeplejersker, læger og politibetjente, mens skolelærerne indtager femtepladsen. -. Foto: .

Danskerne har generelt større tillid til præster end til advokater, hjemmehjælpere, socialrådgivere og revisorer. Det viser en årlig troværdighedsanalyse, som firmaet Radius Kommunikation har lavet sammen med analyseinstituttet Epinion. Her har godt 1000 danskere givet 20 forskellige erhvervsgrupper point for deres troværdighed på en skala fra et til fem.

For første gang er præster med i analysen, og her indtager de en fjerdeplads, kun overgået af sygeplejersker, læger og politibetjente, mens skolelærerne indtager femtepladsen.

LÆS OGSÅ: Lukkede kirker fortsætter kirkelige aktiviteter

Dette er ifølge seniorpartner i og stifter af Radius Kommunikation Nicolaj Taudorf Andersen imponerende.

Det er ikke nemt at komme i top fem, hvor de øvrige grupper generelt er kendetegnet som samfundsbærende funktioner, vi ikke kan klare os uden. Historisk set ville det måske ikke overraske, at præster lå højt placeret, men det er interessant, at de ses som nogle, man har en fundamental tillid til i 2013, hvor færre er troende.

Udover danskernes historiske arv vurderer Nicolaj Taudorf Andersen, at tilliden skyldes, at præster ses som ærlige og gode formidlere og samtalepartnere.

Ifølge religionssociolog ved Københavns Universitet Peter Lüchau er en væsentlig forklaring også, at danskernes syn på præsten i høj grad bygger på et personligt møde.

LÆS OGSÅ: Præster i mesterlære på teateret

Hvor politikere ofte fremstilles som en utroværdig gruppe i medierne, ser man ikke på samme måde præstestanden som en helhed eller nogle, der udtaler sig samlet. Derfor er det i højere grad gennem en personlig kontakt, man danner sig et indtryk af præsten og vurderer hans eller hendes troværdighed.

Det samme mener formand for Præsteforeningen Per Bucholdt Andreasen.

Selvom der har været meget støj om folkekirken, er jeg ikke overrasket over resultatet i undersøgelsen, for danskerne forholder sig mest til deres egen præst. Ofte møder de præsten i svære eller store situationer i livet, som ved begravelse, dåb og bryllup, og her har præsten for alvor mulighed for at vise sig som en, man kan gå til med sine problemer.

Den mindst troværdige erhvervsgruppe er ifølge undersøgelsen politikere, efterfulgt af bilforhandlere og journalister.