Præsteslægten Balslevs juleæblekage

Opskriften stammer fra Vigerslev præstegård på Fyn og har siden cirka 1850 været brugt i fire generationers præstegårde, skriver Ulla Balslev.

Hermed følger opskrift på præsteslægten Balslevs juleæblekage.

Rugbrødsjuleæblekage

(Portion til en to-liters sandkageform)

2 kg skrællede syrlige æbler

200 g mørk farin

2 spsk kanel

½ revet mørkt rugbrød

75-100 g melis

margarine

gelé

Æblerne skrælles og skæres i ikke for små stykker og vendes direkte ned i en skål med melisen. Rugbrød, farin og kanel blandes. Kom bagepapir i formen. Delene lægges i formen i følgende rækkefølge: rugbrød, margarine (brug en ostehøvl), æbler, geléklatter, rugbrød, margarine, æbler, geléklatter, rugbrød, margarine.

Rugbrød og æbler trykkes godt sammen. Bages på nederste rille 1-1½ time ved 175 – 180 grader (skorpen skal virke lidt sprød). Serveres med flødeskum og gelè. Bliver god af at komme i fryseren.

madsen@k.dk