Prøv avisen

Psykiatere: De ekstra penge til psykiatrien rækker ikke

Psykiatrisk Selskab peger på, at det psykiatrisk system har store indirekte og skjulte omkostninger.

Trods psykiatrihandlingplanens ekstra 2,2 milliarder kroner til psykiatrien i de senere år, så er det stadig ikke godt nok.

Det siger overlæge Torsten Jacobsen, der er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Han bakker dermed op om kritikken fra Psykiatrisk Hospital i Risskov i Aarhus, hvor et samlet personale ikke længere kan stå inde for den faglige kvalitet af behandlingen.

Ifølge Torsten Jacobsen gælder presset også andre steder.

- Der er kommet flere penge ud i psykiatrien. Men det er modsvaret af næsten lige så store besparelser andre steder. Man har flyttet ressourcerne især fra almen psykiatrien, hvor de fleste patienter indlægges, siger han til Ritzau.

- Problemet er, at man ikke har samme mulighed for at blive indlagt på grund af færre pladser. Det har ført til flere tvangsindlæggelser, kortere indlæggelser og flere genindlæggelser.

- Samtidig udskrives folk til en spinklere opfølgning end tidligere. Det er ikke godt nok, og det er vi nødt til at gøre noget ved, siger han.

- Det er glædeligt, at der er kommet tiltrængte penge til ungdomspsykiatrien. Men vi skal ikke have en enten-eller psykiatri, men en både-og. Alle mennesker skal have den behandling, de har behov for, siger Torsten Jacobsen.

Trods tilførslen af ekstra penge til psykiatrien de senere år, så mener han stadig, at området er forsømt, og at tingene i stedet burde vendes på hovedet.

- Den måde, vi har arrangeret os på nu, er vanvittig dyr alene i alle de indirekte omkostninger.

- Psykiske lidelser koster enormt meget i samfundsbudgetterne - bare ikke i direkte behandlingsomkostninger, men i indirekte omkostninger.

- Ubehandlet angst koster jo langt mere for samfundet i indirekte udgifter til pensioner og tabt arbejdsfortjeneste med mere end sukkersyge, siger han.