Prøv avisen

Psykiatrisk hjemmebehandling breder sig

Behandling i eget hjem af mennesker med psykiske problemer er bedre end indlæggelser til at fastholde folk i arbejde. Det viser ny forskning. Foto: Free/Evgeny Atamanenko

Behandling af psykisk syge i eget hjem sparer ofte både genindlæggelser og dermed penge og gør patienterne gladere

Akut behandling af psykisk syge i eget hjem er godt for både patienter og sparer dyre indlæggelsesdage på sygehus.

Samtidig er psykiatrisk hjemmebehandling bedre end indlæggelser til at fastholde folk i arbejde.

Det viser forskning fra Defactum under Region Midtjylland, som har sammenlignet distrikter i Region Hovedstaden, hvor psykisk syge enten indlægges eller får hjælp i eget hjem fra akutte psykiatriske teams.

Hjemmebehandlingen styrker og udvikler patientens hverdagskompetencer, fordi patienten bliver i sit dagligliv. Så patienten også lettere kan vende tilbage på sit arbejde, siger cand. scient. oecon Emely Ek Blæhr, en af forskerne bag studiet.

Resultaterne underbygger en markant udvikling mod mere hjemmebehandling og telemedicin, som hidtil især kendes fra fysiske sygdomme.

Psykiatriske patienter skal også lige som fysisk syge i tiltagende grad behandles i eget hjem og selv bidrage aktivt til at få dagligdagen til at fungere igen.

Det er billigere for samfundet, når patienter ikke skal ligge længe i dyre hospitalssenge.

Men undersøgelser viser også, at mange patienter får det bedre, når de opholder sig på sygehuset så lidt som muligt.

Jan Mejdal Olesen fra Struer er 38 år. Han har, siden han var helt ung, lidt af svære perioder med skiftende mani og depression.

I september blev han for første gang indlagt akut. Siden blev han udskrevet og overført til et akut ambulant team.

- Jeg føler mig i trygge hænder. Man ved, man kan ringe, og så kommer de. Jeg kan godt lide, at man også selv skal gøre noget, siger han.

- Jeg var gået fuldstændig amok, hvis jeg stadig havde været indlagt. På en afdeling har man intet privatliv. Her kan jeg selv vælge, hvem jeg vil have i mit hjem. Det kan varmt anbefales. Men det kræver, at man har et fornuftigt netværk, der kan holde lidt øje med tingene i dagligdagen.

Region Hovedstadens Psykiatri har været tidligt ude med ambulant psykiatrisk hjemmebehandling siden 2000 og først målrettet de 20 procent af de mest syge patienter. Men noget ret nyt er ambulante behandlingstilbud også til de 80 procent med samme diagnoser, men som ikke er så dårlige.

Her tilbydes patienten opsøgende psykiatrisk behandling efter behov i eget hjem i samarbejdet med kommune, på arbejdspladsen, og på det tidspunkt, patienten har brug for det.

På den måde kan langt flere patienter få psykiatrisk hjemmebehandling blot ved omorganisering af eksisterende tilbud.

Anne Rosenquist er uddannet sygeplejerske og nu specialkonsulent i Region Hovedstadens Psykiatri og ser mange fordele ved metoden.

- Problemerne afdækkes hurtigere, når behandleren møder patienten i eget hjem eller nærmiljø. Behandleren er gæst hos patienten, som er på hjemmebane. Det bliver på den måde langt mere tydeligt, hvilke ressourcer patienten har eller ikke har til at mestre et liv med svær psykisk sygdom, siger hun.

Flere steder rundt i landet er i gang med hjemmebehandling.

- Men det bør udbygges, så psykisk syge altid får den mindst indgribende behandling på patientens egne præmisser, siger Emely Ek Blæhr.

/ritzau/