Psykisk syge føler sig udstillet i nye sygehuse

Store glaspartier præger to nybyggede psykiatriske sygehuse og er planlagt ved tre kommende byggerier, men man udstiller patienterne, advarer forening for psykisk syge

Psykiatrisygehuset i Slagelse er en arkitektonisk perle, men glasvæggene risikerer at gøre patienterne utrygge og forværre deres sygdom, mener Knud Kristensen, der er landsformand for Landsforeningen Sindslidendes Vel.
Psykiatrisygehuset i Slagelse er en arkitektonisk perle, men glasvæggene risikerer at gøre patienterne utrygge og forværre deres sygdom, mener Knud Kristensen, der er landsformand for Landsforeningen Sindslidendes Vel. Foto: Finn Frandsen, Polfoto/ritzau.

Med pomp og pragt blev et nyt psykiatrisk sygehus i Slagelse indviet i sensommeren 2015.

En revolutionerende arkitektonisk perle var bygget, og her havde man lavet glasvægge for at skabe gennemsigtighed og lyse lokaler og gange for dermed at optimere patienternes velvære. Samme tanker lå bag det nye psykiatriske sygehus i Aabenraa, der også åbnede i 2015.

Den nye arkitektur med lyse rum og transparens er en del af en strategi om ”helende arkitektur” i sygehusbyggerier, men har siden åbningen af sygehusene mødt voldsom kritik, blandt andet i Lægeforeningens medlemsblad ”Ugeskrift for læger”, der for nylig har rejst debatten.

For selvom dagslys kan have en positiv effekt i forhold til humøret, kan det omvendt virke negativt, når man kan kigge direkte ind på patienterne igennem glaspartierne. Risikoen er, at de bliver utrygge og får forværret deres sygdom, lyder det, og det mener også Knud Kristensen, der er landsformand for Landsforeningen Sindslidendes Vel, bedre kendt som Sind.

”Man har været meget optaget af, at lys er godt, men så havde man altså bare lige glemt, at når der er lys, er der også indkig, og det kan stresse patienterne. Den første konsekvens er, at man bliver ubehageligt til mode, og det kan forværre ens sygdom. Hvis man har det skidt og har en samtale med en medarbejder og kommer til at græde, så vil nogen måske vælge at lade være med at tage svære samtaler, fordi de er bange for at sidde og blotte sig i fuld offentlighed. Måske får man det dårligere af at være der, og endnu værre bliver det så, hvis nogen vælger at lade sig udskrive på grund af det. Det skader på alle måder,” siger Knud Kristensen.

På Aabenraas nye psykiatrisygehus har man derfor igangsat et arbejde med at sætte gardiner op, men erfaringerne fra Aabenraa bør mane til eftertanke, lyder det fra Sinds formand.

”Det kan se flot ud, når man kigger på modellen af byggeriet, men måske man først opdager fejlen, når bygningen står der. Jeg håber, at man retter op på det, men spørgsmålet er: Har man lavet samme fejl andre steder?”, siger han.

Det er man måske på vej til. For helende arkitektur indgår i planlægningsbeskrivelserne af andre nye sygehuse. Blandt dem er nybyggeriet af Ny Psykiatri Bispebjerg i København, som allerede har meldt ud til Sundhedspolitisk Tidsskrift, at den nye bygning vil bestå af en stor mængde glas for at skabe transparens.

Man vil dog indlede en drøftelse om mængden af glaspartier efter bekymring fra brugerne.

Også hos Det Nye Universitetshospital i Skejby ved Aarhus og på Nyt Hospital Nordsjælland i Hillerød vil der være store glaspartier i de dyre byggerier.

På Det Nye Universitetshospital i Skejby, der ligeledes vil indeholde en psykiatri- afdeling, vil man sørge for at afskærme så godt, man kan, oplyser projektleder Lene Stadil.

”Der er også store glaspartier i Psykiatrisk Center. Det er et bevidst valg i forhold til at få lys og naturen ind i bygningen, da det har en helbredende virkning. Dog er bygningen disponeret således, at glasgange i sengeafsnittene vender ind mod indre lukkede gårdrum, hvor det ikke er muligt for andre end patienter, pårørende og personale at færdes. Cirka halvdelen af alle sengestuer er placeret på 1. sal, det vil sige her er ikke mulighed for forbipasserende for at se ind. Herudover arbejdes der med en folieløsning på vinduerne de steder, hvor det er nødvendigt at afskærme i forhold til indkig,” skriver hun i en e-mail til Kristeligt Dagblad.

Hos Nyt Hospital Nordsjælland vil man ikke have psykiatriske afdelinger, men projektleder for byggeriet Mette Stokholm forsikrer, at man er opmærksom på problemet – også selvom det drejer sig om somatiske patienter.

”Det er bestemt noget, vi er meget opmærksomme på, og vi behandler privatlivet meget omhyggeligt. Der er evidens for, at udsigt til natur, at kunne følge dagens rytme og at kunne følge med i vejret har stor betydning for, hvor hurtigt du kommer dig, men det er en balance, man skal finde. De færreste trives jo, hvis de ikke kan se ud i naturen, men på den anden side skal man ikke krænke patienternes privatliv,” siger Mette Stokholm, som tilføjer, at man blandt andet arbejder med at afskærme med hække og bearbejde facader.

Hos foreningen Sind håber man på, at nye byggerier vil være opmærksomme på patienternes ønsker.

”Vi er mest optaget af at få rettet op på fejlene, og at man ikke gentager dem andre steder,” siger Knud Kristensen.