Prøv avisen

Psykolog: Arbejde handler om meget andet end penge

At arbejde er afgørende for vores livskvalitet og handler ikke kun om økonomi, fastslår arbejdspsykolog.

Når Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, fastslår, at det skal kunne betale sig at arbejde i Danmark, overser han nogle væsentlige pointer.

Det mener Peter Busch-Jensen, der er arbejdspsykolog og lektor ved Roskilde Universitet.

- Diskussionen irriterer mig, fordi jeg synes, at den er en forsimpling af, hvad det betyder at have et arbejde, og hvad et arbejde betyder for mennesker. At arbejde i dag handler om rigtig mange andre ting end økonomi, lyder det fra Peter Busch-Jensen.

- Det betyder meget, også for vores selvforhold og identitet. Og så er det også på arbejdet, at vi møder venner, oplever tilhørsforhold, lærer nye ting og i øvrigt holder os opdaterede - blandt andet i forhold til teknologiske udviklinger, siger han.

Lars Løkke Rasmussen påpeger, at nogle lavtlønnede kun tjener 1000 kroner mere om måneden.

- 1000 kroner er for lidt. Der har vi drevet det til. For en kontanthjælpsmodtager kan gevinsten typisk ligge omkring en 1000-krone-seddel. Det svarer til seks kroner i timen, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det beløb skal øges. Jeg så da gerne, at det var et par tusinde kroner. Men jeg kan ikke love det.

Men ifølge Einar Baldvin Baldursson, der er klinisk socialpsykolog ved Aalborg Universitet, så kan det altid betale sig at arbejde.

- Al forskning peger på, at vi arbejder for at føle os tilfredse med os selv. Vi har simpelthen et behov for at være socialt nyttige. Arbejdsløse bliver mere syge, og det er en instinktiv reaktion på manglende social betydning.

- Penge er blot en del af at arbejde. Omkostningerne af at stå uden for arbejdsmarkedet er enorme, siger Einar Baldvin Baldursson.

Lars Løkke erkender, at det også er vigtigt at møde andre på arbejde, for penge er ikke alt.

- Hvis det ikke var sådan, ville en masse danskere holde op med at gå på arbejde i morgen. Masser af danskere går på arbejde, selv om de taber penge på det, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det rokker bare ikke ved, at man ud fra en rimelighedsbetragtning bør have mere ud af at gå på arbejde end ved at lade være.