Far spiller en større og større rolle i børnenes liv

Faderen er gået fra at være en fjern, autoritær figur til i dag at være en del af mange børns følelsesliv

Faderens tilnærmelse til børnene er en af de mest positive historier i de seneste 50 års samfundsudvikling, mener professor. Modelfoto
Faderens tilnærmelse til børnene er en af de mest positive historier i de seneste 50 års samfundsudvikling, mener professor. Modelfoto.

Selvom teenagere stadig er mere tilbøjelige til at opsøge deres mor, når noget tynger dem, har tilknytningen til faderen aldrig været bedre.

Det konkluderer psykolog med speciale i børn og familieliv Per Schultz Jørgensen på baggrund af dels tidligere undersøgelser, dels en ny landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 1.500 elever fra 8. klasse.

”Børn er ved at få far ind i deres følelsesliv, og det er nyt og stort,” siger han.

Teenagere synes især, det er svært at tale med deres fædre, viser Børnerådets undersøgelse. Det hænger blandt andet sammen med, hvor meget tid de bruger sammen med deres fædre. Således synes 23 procent af de unge, at de bruger for lidt tid med deres far, mens kun 13 procent oplever, at de bruger for lidt tid med deres mor.

Tallene kalder ifølge Børnerådet på, at politikerne og arbejdsmarkedets parter skaber bedre vilkår for især fædrene til at have mere tid sammen med deres børn. Men selvom der stadig kan være behov, er det historisk set en succeshistorie, at fædre er blevet en del af børnenes liv, påpeger Per Schultz Jørgensen.

”Faderens tilnærmelse til børnene er en af de mest positive historier i de seneste 50 års samfundsudvikling. Faderen står stadig lavere end moderen i forhold til fortrolighed, men det overraskende er, at faderen overhovedet er blevet en del af børnenes følelsesliv.”

For bare 50 år siden var faderen en fjern figur, som børnene enten var bange for eller så op til, men ikke var fortrolige med, siger Per Schultz Jørgensen.

”Han er kommet ud af den autoritære rolle som led i en demokratisk opdragelse, der tog sin begyndelse i 1960'erne. Det er superpositivt.”

Der er ikke noget usædvanligt i, at børn har et tættere forhold til mor end til far, tilføjer Per Schultz Jørgensen.

”Moderen står for den stærke start i livet og bevarer den følelsesmæssige tæthed til børnene.”