Psykolog: Skrøbelige ældre i eget hjem bliver hårdest ramt

Det kan være slemt for ældre på plejehjem at undvære besøg, men enlige svækkede, ældre mennesker, der bor hjemme, kan være langt dårligere stillet, siger professor Lars Larsen

Lars Larsen er forskningsleder ved Geronto­psykologisk Forsknings­enhed på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet og chef for ­center for livskvalitet, sundhed og omsorg i Aarhus Kommune. – Privatfoto.
Lars Larsen er forskningsleder ved Geronto­psykologisk Forsknings­enhed på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet og chef for ­center for livskvalitet, sundhed og omsorg i Aarhus Kommune. – Privatfoto.

Ældre på landets plejehjem er afskåret fra besøg. Hvad betyder det for de ældres trivsel og psykiske velbefindende?

”For nogle ældre mennesker vil det ikke være noget voldsomt indgreb. De er vant til en hverdag med få besøg. Men socialt anlagte og udadvendte mennesker vil selvfølgelig blive ramt hårdt. Personlighed er en faktor, der kan spille ind. Er man meget udadvendt, er det en hård restriktion ikke at kunne få besøg og ikke at kunne komme ud. Vi skal være opmærksomme på, at der er store individuelle forskelle, når det gælder behovet for social kontakt.”

Er der grupper, der især er udsatte for at udvikle tristhed og depression, når de ikke kan få besøg og ikke kan komme ud?

”Det er nok især svækkede ældre mennesker, der bor alene, som er i størst risiko for at blive uønsket socialt isoleret. Vi ved, at uønsket social isolation kan føre til dårlig trivsel og depression. På plejehjemmet har beboerne personale omkring sig, der udover at give fysisk og social omsorg kan hjælpe med at holde kontakt med de pårørende via Skype, Messenger, Facetime og lignende.”

”Vi må også være realistiske. Det er ikke sådan, at plejehjemsbeboere normalt drukner i besøg. Selvfølgelig kan det gøre ondt at undvære det ugentlige besøg fra en pårørende, men plejehjemsbeboere har trods alt velkendt personale omkring sig. Personalet er ofte de vigtigste personer i de ældre menneskers hverdag. Sådan forholder det sig normalt ikke for de hjemmeboende. Plejehjemsbeboere kan måske så være mere bekymret for smittefaren end hjemmeboende.”

Hvor godt rustet er de svageste ældre generelt til at gennemgå den kortere eller længere isolation, som vi kan forvente på grund af corona?

”De ældre mennesker, vi for eksempel møder i Aarhus Kommune, er rimeligt hårdføre og kan klare sig. De ældre generationer er ikke forkælede. De er vant til at indrette sig. Det er vigtigt, at vi ikke pr. definition opfatter ældre som ofre. I forhold til mennesker med demens er det ikke altid, de registrerer besøg. Vi skal selvfølgelig besøge de ældre og gøre, hvad vi kan for at hjælpe dem. Har man en skrøbelig ældre far eller mor, så skal man selvfølgelig holde kontakt for eksempel telefonisk.”

Skal pårørende besøge de skrøbelige ældre, der bor i private hjem?

”Det er en afvejning i den enkelte situation. Hvis man har en mor eller far, der bor alene og har brug for menneskelig kontakt, så kan jeg godt forestille mig, at det er bedre at besøge end at lade være, hvis man ellers tager forholdsregler som at vaske hænder og holde afstand. Jeg besøger selv min mor på 82 år, som jeg også køber ind for. Vi har desværre ingen fysisk kontakt lige nu, men agter at tage revanche, når epidemien er ovre. Det er klart, at det forholder sig anderledes på et plejehjem, hvor mange ældre er samlet. Der skal vi ikke komme på besøg. I private hjem kan man for eksempel også møde det ældre menneske på terrassen udenfor til en kop kaffe. Det er vigtigt, at vi overholder spillereglerne for at undgå smitte, men det er heller ikke sundt, hvis et ældre menneske skal sidde isoleret i månedsvis i deres eget hjem.”