Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Psykologer langer ud efter kendt behandlingssted

Behandlingshjemmet Schuberts Minde kritiseres nu for sine metoder. Billedet viser forstander Jørn Birk Nielsen. Foto: Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

En række psykologer kalder nu metoderne på behandlingshjemmet Schuberts Minde fra DR-serien Kæft, trit og flere knus ulovlige

Hvorfor er der ikke nogen, der råber op? Det er jo overgreb mod børn.

Så klar er kritikken af behandlingshjemmet Schuberts Mindes metoder fra psykolog Leif Grieffelde, PsykologCompagniet. Han er blandt en række underskrivere af en kronik i dagens avis, hvor metoder som fysiske magtanvendelser kaldes direkte ulovlige.

LÆS OGSÅ:Tv-program viser ulovlige metoder og nedværdigende behandling

Én magtanvendelse er én for mange. Børn udvikler sig ikke, når der bliver brugt magt, siger han.

I en af udsendelserne forklarer hjemmets leder, at hver eneste magtanvendelse bliver indberettet til det kommunale tilsyn. I 2011 var tallet 23 fordelt på 10 ud af 32 børn. 22 blev erklæret lovlige, mens en var ulovlig. Det fortæller den tilsynsansvarlige i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hanne Overgaard Hansen.

I tv-udsendelserne ser man jo ikke optakten til magtanvendelserne eller alle mellemregningerne. Det hører vi om som tilsyn, og de 22 er altså kendt lovlige, siger hun.

I 2010 var tallet noget højere, nemlig 44 indberetninger fordelt på 18 børn, hvoraf 6 blev kendt ulovlige.

Mente vi som tilsynsmyndighed, at indberetningerne gik langt ud over rammerne, ville vi ikke godkende behandlingshjemmet. Der er også både anmeldte og uanmeldte tilsyn på stedet, og vi sidder med i samtlige visitationer af børn, siger hun.

Etisk Udvalg under Socialpædagogernes Landforening har også betænkeligheder i forhold den pædagogiske metode, som den bliver vist i tv.

Etisk Udvalg har endvidere stor bekymring vedrørende den måde, reglerne om magtanvendelse tolkes på stedet samt den oplyste godkendelse fra Ringkøbing Kommune af lovligheden af de konkrete magtanvendelser, lyder det i en udtalelse.

John Klausen, lektor i socialret ved Aalborg Universitet, understreger, at servicelovens bekendtgørelse om magtanvendelse giver meget begrænsede muligheder for at bruge metoden.

Så det burde give en vis sikkerhed, at enhver form for fysisk magtanvendelse skal indberettes til tilsynet. Men det er da positivt, at antallet af magtanvendelser er blevet nedbragt, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jørn Birk Nielsen, leder af Schuberts Minde. Bestyrelsesformand Bjarne Lund Jørgensen har denne kommentar: Der anvendes ikke ulovlige metoder på Schuberts Minde. Alle fastholdelser er godkendt.

I kronikken lyder der også kritik af, at DR viser overgreb mod børn i bedste sendetid. Redaktør i DR Danmark, Søren Juul Bauns­gaard, forklarer, at der ligger grundige etiske og journalistiske overvejelser bag programmerne.

Børnene i udsendelserne er nogle af de svageste børn i vores samfund. Pædagogikken er anderledes og kontroversiel. Vi synes, at det er en vigtig bid af virkeligheden at dokumentere, siger han og henviser desuden til, at det kommunale tilsyn har erklæret fastholdelserne lovlige.

Sidste afsnit af serien bliver sendt i aften.