Prøv avisen

”Gem en mønt i bh’en”: Minoritetskvinder hjælpes til at undgå tvangsægteskaber

I 2015 fik man 242 henvendelser om blandt andet tvangsægteskaber og i 2017 307 henvendelser. I samme periode var antallet af indskrevne på Red-Safehouses opholdssteder gået fra 108 til 151. Det viser et nyt svar fra Børne- og Socialministeriet til Folketinget. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Københavns og Aarhus Kommune anbefaler unge kvinder at bære en mønt i undertøjet, hvis kvinderne frygter et tvangsægteskab i udlandet. Dermed kan lufthavnens metaldetektor hindre rejsen. Tal viser, at stadig flere søger hjælp på grund af æresrelaterede konflikter

Sommerferien er højsæson for tvangsægteskaber.

Det har i hvert fald været den ulykkelige erfaring i Göteborg Kommune i Sverige, som har anbefalet kvinder i risikogruppen for et ufrivilligt ægteskab at bære en ske i underbukserne. Dermed vil de blive stoppet af metaldetektoren i lufthavnens sikkerhedskontrol.

Og i Danmark giver man samme type råd videre til de kvinder, der frygter at blive sendt til udlandet med tvangsægteskab til følge. Det fortæller landets to største kommuner og Red-Safehouse, som driver to skjulte opholdssteder for unge på flugt fra æresrelaterede konflikter.

Her fortæller leder Anita Johnson, at opholdsstederne får flere henvendelser op til sommerferien, fordi kvinder frygter, at sommerferien skal bruges til at forlove eller gifte dem væk. I 2015 fik man 242 henvendelser om blandt andet tvangsægteskaber og i 2017 307 henvendelser. I samme periode var antallet af indskrevne på Red-Safehouses opholdssteder gået fra 108 til 151. Det viser et nyt svar fra Børne- og Socialministeriet til Folketinget.

Anita Johnson fortæller, at Red-Safehouse rådgiver de unge kvinder til at fortælle betroede mennesker, hvor de præcist skal opholde sig i ferien, hvornår de forventes at være hjemme, og hvordan man skal reagere, hvis de ikke kommer hjem.

”Og ligesom svenskerne har vi også anbefalet, at den unge enten råber op i lufthavnen, eller at kvinderne bærer en mønt i bh’en, hvor svenskerne jo anbefaler en ske i trusserne. Umiddelbart tænker jeg, at en ske i trusserne kunne betyde, at man blev dirigeret væk fra en zone i security, hvor andre ikke kunne lytte, og at dette ville sikre pigen, at forældrene er uden for hørevidde. Så det vil vi da overveje at anbefale. Hvis det bliver for kendt, kan man omvendt frygte, at pigerne skal vise trusser, inden de tager i lufthavnen. Men hvis man er bange for at rejse ud, anbefaler vi, at man slet ikke tager af sted,” siger Anita Johnson.

Rådgivningstjenesten Etnisk Ung mærker ligesom Red- Safehouse et stigende pres på telefonerne fra unge kvinder, som er havnet i en æresrelateret konflikt. I 2005 fik man således i alt 101 henvendelser og i 2015 1207. Etnisk Ung har på Kristeligt Dagblads foranledning trukket tal, der udelukkende går på tvangsægteskaber, og her fremgår det, at man i 2017 modtog 135 henvendelser. Rigspolitiet har oplyst, at antallet af anmeldelser og sager vedrørende æresrelaterede konflikter og forbrydelser er steget fra 109 i 2006 til 156 i 2016. I Etnisk Konsulentteam i Københavns Kommune er antallet af henvendelser steget fra 884 i 2015 til 1381 året efter.

Her anbefaler man ligesom Red-Safehouse unge og voksne kvinder, at de medbringer en metalgenstand i undertøjet, hvis det vurderes, at der er risiko for, at kvinden skal på genopdragelsesrejse eller skal giftes udlandet.

”Det er ikke noget, vi siger til alle unge mennesker, vi taler med, men når vi har været ude at tale med unge, der frygter at skulle til udlandet mod deres vilje, anbefaler vi, at de går rundt med en mønt på sig i dagene op til, at de skal af sted. Dermed har de en sidste mulighed for at kunne sige fra i lufthavnen. Det giver en sikkerhed for både kvinderne og os. Men det kræver selvfølgelig også, at kvinderne tør at sige noget, hvis de hives til side i lufthavnen,” siger konsulent Christina Elle.

I Aarhus Kommune kender Team for Æresrelaterede Konflikter også til kvinder, som er blevet opfordret til at gemme metalgenstande i undertøjet for at blive stoppet i lufthavnen.

”Det er en officielt kendt metode. Hvis man frygter at blive sendt til udlandet, anbefaler vi, at man enten kontakter en politimand, der står i lufthavnen, at man kontakter den koordinationsenhed, der arbejder med børnebortførelser, eller at man gemmer en mønt i undertøjet, der gør, at man kan blive trukket til side og dermed kan give udtryk for, at man ikke ønsker at rejse til udlandet. ”Men inden man når så langt, vil vi gerne anbefale, at man kontakter de offentlige myndigheder eller politiet, såfremt man er i risiko for et ufrivilligt udenlandsophold, og at man gemmer sit pas,” lyder det fra afdelingen i Aarhus Kommune, som er relativt ny. Alligevel har man allerede været i kontakt med flere borgere, som har frygtet at blive sendt til udlandet med henblik på et tvangsægteskab eller en genopdragelsesrejse.