På jagt efter Uffe-segmentet

Alternativet er navnet på Uffe Elbæks parti, som satser på at få fire mandater i Folketinget. Det kræver vælgere. Kristeligt Dagblad cyklede ud for at finde dem

Uffe Elbæk og Josephine Fock, stiftere af Alternativet.
Uffe Elbæk og Josephine Fock, stiftere af Alternativet. . Foto: Keld Navntoft/.

Hvem vil stemme på Alternativet, partiet, som Uffe Elbæk, den tidligere radikale kulturminister, har stiftet?

Det vil vælgeren med følgende karakteristika:

Personen er yngre eller midaldrende, bor i København eller Aarhus og har en enmandsbutik eller et lille firma. Personen tilhører De Radikales venstrefløj, er kunstnerisk anlagt og internationalt orienteret, men går også op i grøn energi og ligger på den måde tæt op ad mange SF-vælgere. Og så minder personen lidt om Uffe Elbæk selv.

Det vurderer Peter Kurrild-Klitgaard, professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, og tilføjer:

"Der er bare ikke særlig mange af den slags vælgere særligt ikke uden for København og Aarhus. Spørgsmålet er, hvor stort Uffe Elbæk-segmentet er. Jeg tror, det er meget lille, og det vil være svært at trække potentielle vælgere væk fra De Radikale og SF. Og man får ingen borgerlige vælgere hen over midten ved at slå på at være rød og have en mere postmoderne tilgang til tingene."

Så kan det overhovedet lade sig gøre at finde disse vælgere?

Op på cyklen (en sort retro-herrecykel med et lille lad foran, meget Uffe Elbæksk) og ud i København for at lede. Rækkehuskvarteret Kartoffelrækkerne ved søerne mellem Østerbro, Nørrebro og Indre By var engang arbejderboliger, men kendes nu bedre som spelt-ghetto, caffé latte-højborg og kerneradikalt land. Hvis Alternativet skal kunne fiske stemmer, må det være her. 42-årige Alexandra da Silva er da også positivt stemt over for Uffe Elbæks nye parti. Hun parkerer sin barnevogn foran bageriet Emmerys for enden af et af de gule kartoffelrækkehuse og siger:

"Der er behov for at tænke miljø og vækst anderledes. På et tidspunkt kan verden ikke vækste mere, og vi har efterhånden glemt værdierne omkring natur og miljø."

Hvis Alternativet kan overbevise dele af dansk erhvervsliv om at støtte projektet, er der muligheder for partiet, mener Alexandra da Silva, som senest har stemt SF og Enhedslisten.

"Der skal noget nyt til i dansk politik."

Da Uffe Elbæk præsenterede Alternativet, sagde han, at partiet skal være ligesom De Radikale, bare mere rødt og solidarisk. Partiet vil fokusere på grøn bæredygtighed, danskerne skal være mere entreprenante, og der skal udvikles en ny politisk kultur med tættere dialog mellem Christiansborg og befolkningen. Partiets principprogram er endnu ikke på plads, for det skal formes gennem folkelige, politiske laboratorier frem til folkemødet på Bornholm næste sommer.

Birgitte Olesen er en smule skeptisk over for, om dansk politik har behov for flere partier. Udstyret med moderigtige briller, lang frakke og en kost fejer hun blade sammen foran sit hjem på Wilhelm Marstrands Gade i Kartoffelrækkerne. Her er små forhaver med brændestabler, rummelige cykelvogne til børn og en seddel, der fortæller, at Julie i nummer 11 har fødselsdag.

"Mod til at starte sit eget parti er altid godt, og man kan godt forvente fra Elbæks side, at der sker noget. Men mon han kan få politikken til at hænge sammen?," siger Birgitte Olesen.

Rundt om hjørnet, i en tjekket tøjgenbrugsbutik, kan indehaveren ikke rigtig blive klog på, hvad Elbæk vil med partiet. Men hvis Alternativet kan lægge sig op ad det svenske Miljøpartiet, er der måske muligheder, mener Jakob Arvidsson, som iført blanke sko og parkacoat skridter forbi genbrugsbutikken. Han er svensker, men har boet 16 år i Danmark.

"Det er for tidligt at sige, om partiet kan skille sig ud, men det ville være sympatisk med mere fokus på bæredygtighed," siger han.

Uffe Elbæk trådte af som daværende radikal kulturminister for knap et år siden efter beskyldninger om nepotisme (han blev frikendt af Rigsrevisionen), og siden september har han været løsgænger i Folketinget efter at have meldt sig ud af De Radikale. I Kødbyen på Vesterbro i København er det ikke svært at finde hans sympatisører.

Det gamle industriområde med kød- og flæskehaller er nu et hipt virvar af restauranter, gallerier, slagterier, barer, fiskehandlere og iværksætterfirmaer. Mange af sidstnævnte holder til i det store hvide Soho-kontorhotel i et hjørne af området. Her pryder elghoveder og grafiske tryk væggene og Mac-computere bordene. I en af kontorhotellets caféer konstaterer Erik Algreen-Petersen, som driver karriereudviklingsvirksomheden Artful Punch, om tilblivelsen af Uffe Elbæks nye parti:

"Alternativet er det fedeste pust i dansk politik!," og tilføjer:

"De værdier, Elbæk repræsenterer, er enormt vigtige: at være en stærk selvstændig iværksætter. Der er alt for meget pleasen af vælgerne i dansk politik, og han har visioner og vil tale om politik på en ny måde, så det svarer til ude i den virkelige verden. Hvis folk bliver ved med at tænke og stemme så konventionelt som nu, fører det lige lukt til helvede med klimaet."

Ved et træbord i caféen tilføjer Hans Oxmond, som udvikler applikationer til smartphones:

"Uffe Elbæk repræsenterer en ny måde at tænke erhvervsliv på. Eksempelvis landbruget har så meget magt, og holdt op imod de konservative, magtfulde erhverv er Elbæk en god politisk repræsentant for iværksætterne."

Da Uffe Elbæk præsenterede sit nye parti, stillede han selv det vel nok vigtigste spørgsmål:

Er der overhovedet interesse for Alternativet?.

I København er der, men tiden frem til folkemødet på Bornholm må give et bredere og mere klart svar. I mellemtiden skal Elbæk og hans støtter i gang med at indsamle de omkring 20.000 underskrifter, som berettiger opstillen til et folketingsvalg.