Qatars donation til dansk moské skaber bekymring

Københavnske politikere er bekymrede over, at Qatar giver 100 millioner kroner til ny moské. I flere andre lande vækker ørkenstatens giverlyst også debat

Her ses tegningen af den færdige moské fra arkitektfirmaet Johannsen Arkitekter i Vejle, der bliver opført på Vingelodden i Københavns nordvestkvarter.
Her ses tegningen af den færdige moské fra arkitektfirmaet Johannsen Arkitekter i Vejle, der bliver opført på Vingelodden i Københavns nordvestkvarter.

I foråret åbner Danmarks hidtil største moské på Vingelodden i Københavns nordvestkvarter.

Byggeriet af den ny moské med en 20 meter høj minaret og et kulturhus er blevet mulig, fordi den stenrige ørkenstat Qatar har doneret godt 100 millioner kroner til organisationen Dansk Islamisk Råd, der står for projektet.

Dermed indskriver Danmark sig på den lange liste af lande, som modtager gaver og investeringer fra den lille ørkenstat. Men Qatars gavmildhed bør give anledning til bekymring. Det mener Venstres gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation, Flemming Steen Munch.

Det kan bekymre, at et diktatur som Qatar satser så markant på et lille land som Danmark og får deres opfattelse af religionen så markant placeret i København. Vi har stemt for moskéen, fordi vi ikke kan forhindre de forskellige trossamfund i at opføre religiøse bygninger. Men det er vigtigt at være opmærksom på, hvilke budskaber, der udgår fra den kommende moské, siger Flemming Steen Munch.

Det konservative medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Rasmus Jarlov, oplyser, at De Konservative har stemt mod moskéen, fordi partiet ikke ønsker, at den 20 meter høje minaret skal trone over Københavns nordvestkvarter.

Vi har religionsfrihed, men det er klart, at Qatars støtte vækker opmærksomhed. Det er vigtigt, at der ikke kommer til at udgå mørke budskaber fra moskéen. Men omvendt er det ikke ulovligt at modtage penge fra Qatar, siger Rasmus Jarlov.

LÆS OGSÅ:
Det stenrige olieland Qatar støtter danske muslimer

Det socialdemokratiske medlem af Borgerrepræsentationen Taner Yilmaz fortæller, at støtten fra Qatar ikke har været diskuteret i den socialdemokratiske gruppe.

Min personlige holdning er, at det ville være bedst, hvis muslimer i Danmark selv kunne samle penge ind til en moské, selvom det vil være svært. Meget afhænger af betingelserne for Qatars støtte. Det er vigtigt, at de ikke stiller krav til gengæld for støtten, siger Taner Yilmaz.

Indtil videre har Qatar hovedsageligt støttet moskéer og islamiske kulturcentre i muslimske lande. I Europa har Qatar støttet moskéer i blandt andet Frankrig og Italien. Mest opmærksomhed har det dog vakt, at Qatar investerer store summer i fransk, tysk og britisk erhvervsliv.

Den amerikanske journalist, mellemøstekspert og muslimske konvertit Stephen Suleyman Schwartz hører til dem, der finder ørkenlandets gavmildhed problematisk:

Når Qatar støtter en moské i København, er det vigtige at opbygge et miljø, der læner sig tæt op ad Det Muslimske Broderskab. Mere overordnet er deres mål at skabe parallelsamfund i Europa, siger Stephen Suleyman Schwartz med henvisning til, at Det Muslimske Broderskab i Europa satser på at udbrede en form for islam, hvor tilhængerne er stærkt troende, samtidig med at de uddanner sig og indgår i samfundet.

Naser Khader, der er seniorforsker ved den amerikanske tænketank Hudson Institute og har besøgt Qatar, tror ikke, at det lille ørkenrige vil få direkte indflydelse på moskéens budskaber.

Overordnet er det svært at blive klog på, hvad Qatar vil. Men traditionelt støtter rige arabiske lande moskébyggerier for at vise, at de er altruistiske og samtidig for at opnå indflydelse, siger Naser Khader.