Prøv avisen

Råd efterlyser fattigdomsgrænse i Danmark

Nye tal fra EU viser, at Danmark har dobbelt så mange fattige som for 10 år siden

Fattigdomstal fra EU stiller Danmark i et dårligt lys, men overrasker ikke, mener Rådet for Socialt Udsatte

Det overrasker ikke hos Rådet for Socialt Udsatte, at der er dobbelt så mange fattige i Danmark som for 10 år siden. Den uheldige udvikling øger behovet for en dansk fattigdomsgrænse, lyder det.

Det er trist, at vi udmærker os ved, at der bliver flere og flere fattige i Danmark. Men det overrasker mig ikke med de seneste års politiske udvikling, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

LÆS OGSÅ: Danmark sakker bagud i kamp mod fattigdom

Formandens kommentar falder, efter at Kristeligt Dagblad i går kunne fortælle, at nye tal fra EUs statistikorganisation, Eurostat, viser, at andelen af fattige danskere er steget fra 4 procent i 2001 til 7,6 procent i 2010.

For at definere fattige sammenligner Eurostat folks rådighedsbeløb med den såkaldte medianindkomst i befolkningen. I Danmark betyder det, at man er fattig, hvis man har mindre end 8450 kroner efter skat om måneden.

Jann Sjursen vil dog ikke hænge sig i de konkrete tal:

Jeg forholder mig mere til tendensen end det konkrete beløb. Og tendensen er desværre tydelig.

Det store problem ved, at vi ikke har en fattigdomsgrænse i Danmark, er, at hver gang der kommer målinger fra forskellige organisationer og institutter, begynder vi at diskutere, om tallene er udtryk for fattigdom.

Derfor appellerer han til, at der hurtigst muligt bliver fastsat en dansk fattigdomsgrænse.

Jann Sjursen roser desuden regeringens reformer af fattigdomsydelserne, men understreger, at reformer ikke alene kan vende den uheldige udvikling.

Der skal en større og mere koordineret indsats til over for de borgere, som har komplekse problemer at bokse med.

Det er mennesker, som lever på kanten af vores samfund. Nogle har ikke fodfæste på arbejdsmarkedet, men der er jo også mennesker, som har et misbrug eller psykisk sygdom, som gør det svært at få hverdagen til at hænge sammen./ritzau/