Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Rød uro i Enhedslisten: Regeringen må sejle sin egen sø

Lene Højholt: At blive menneske. Meditativ fordybelse i den bibelske urfortælling. 199 sider. 250 kroner. Borgen. Foto: Nils Meilvang

Enhedslisten skal ikke lægge stemmer til regeringens finanslov, siger interne kritikere i venstrefløjspartiet

Forud for efterårets finanslovforhandlinger trues Enhedslisten af intern uro, skriver Information.

Efter debatten om sidste års finanslovaftale med SRSF-regeringen og det seneste årsmøde er henholdsvis støtter og kritikere af Enhedslistens linje og ledelse begyndt at organisere sig.

LÆS OGSÅ: Rødt støtteparti frygter blå finanslov

Fredag mødtes støtterne til det første af foreløbig tre møder i forummet "Progressiv Politik" under overskriften "Kan regeringen reddes?".

På lørdag har kritikerne af ledelsens linje indkaldt til en konference under overskriften "Hvor skal Enhedslisten hen?", hvor foreløbigt 130 har tilmeldt sig.

Niels Frølich fra Enhedslisten Østerbro håber, at konferencen kan føre til dannelsen af et netværk, der kan prøve "at bringe Enhedslisten tilbage på sporet".

- Det er et slag om Enhedslistens sjæl. Det handler om nogle centrale elementer i Enhedslisten: det udstrakte demokrati, som er ved at sande til, og forholdet til regeringen og Socialdemokratiet, siger han til Information.

- Hver gang man siger nej til regeringen for til sidst at sige ja, svækker det troværdigheden. Enhedslisten bør lade regeringen sejle sin egen sø og klare skærene med finansloven selv, tilføjer han.

En af oplægsholderne, Jonathan Simmel fra Socialistisk Arbejderparti, SAP, tror heller ikke, at Enhedslisten endnu engang vil blåstemple en finanslov.

- I forhold til det som ligger på bordet, ser det fuldstændig usandsynligt ud, at Enhedslisten skal lægge stemmer til - i hvert fald ud fra de principper, vi har vedtaget, siger han.

Sundhedsordfører Stine Brix kan dog ikke ikke genkende billedet af, at der foregår en kamp om "Enhedslistens sjæl".

- Jeg synes, at vi hele tiden diskuterer, hvilken vej Enhedslisten skal. Det gør vi også på vores årsmøder. Og den debat er vigtig, siger hun til Information.

Sidste år godkendte Enhedslistens hovedbestyrelse finanslovaftalen med stemmerne 15 for, ni imod og en fraværende.