Prøv avisen

Røde Kors lukker fire asylcentre

Asylchef Anne la Cour Vågen understreger, at besparelserne er i tråd med tankegangen i asylaftalen fra efteråret 2012 og et sparekrav fra Udlændingestyrelsen. Foto: Mikkel Østergaard Denmark

Omfattende spareplan betyder, at asylsøgere fremover skal samles i fem større enheder, og fire asylcentre nedlægges

Mens antallet af asylsøgere i disse måneder sætter rekord, skal Dansk Røde Kors asylafdeling i gang med at fyre 88 medarbejdere, og der skal spares 26 millioner kroner. Centrene i Ebeltoft, Grenaa, Sigerslev og Jægerspris skal lukke, og i stedet skal asylsøgere fremover indkvarteres på fem regionale indkvarteringsenheder eller i egne boliger. Desuden nedlægges en skole for asylsøgere i København.

Asylchef Anne la Cour Vågen understreger, at besparelserne er i tråd med tankegangen i asylaftalen fra efteråret 2012 og et sparekrav fra Udlændingestyrelsen.

LÆS OGSÅ: Flygtningestrøm er svær at styre

Vi skal have økonomien til at hænge bedre sammen, og det gør vi blandt andet ved at lukke et center i Sigerslev på Stevns, hvor der bor 340 enlige mænd i et område uden offentlige busforbindelser. Samtidig udvider vi centre andre steder på Midtsjælland og etablerer moderenheder, hvor asylsøgere kan bo, og hvor de asylsøgere, der skal flytte uden for centrene, kan komme, siger Anne la Cour Vågen.

Hun vurderer, at den nye organisering trods fyringer af personale vil give bedre forhold for asylsøgerne.

Flere asylsøgere vil komme til at bo i egne boliger og have kontakt til et modercenter. Økonomisk hænger det bedre sammen, og samtidig betyder planen, at der bliver mindre transport for asylsøgere for eksempel til undervisning. I nuet er det kedeligt, at vi skal afskedige mange dygtige medarbejdere og nedlægge velfungerende steder, men på sigt vil det give bedre forhold for asylsøgerne. Og vi håber at kunne genansætte mange af de afskedigede på andre centre, siger Anne la Cour Vågen.

Enhedslisten var et af de partier, der i efteråret 2012 indgik en asylaftale med regeringen og Liberal Alliance. Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, understreger, at hun ikke vil tage stilling til den konkrete spareplan.

Men overordnet er det positivt, hvis man skal lukke centre, fordi familier flytter ud. Det er en konsekvens af asylaftalen. Det har altid været sådan, at der åbnede og lukkede centre i takt med antallet af flygtninge, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Michala Clante Bendixen, der er formand for foreningen Refugees Welcome, er til gengæld kritisk over for idéen om at lave fem regionale enheder.

Det er en rigtig god idé at få familierne ud af centrene, men det er ærgerligt, at man bliver ved med at holde fast i, at familierne skal være tilknyttet et center, for så har forældre og børn ikke har en mere normal hverdag. Samtidig er det en dårlig idé med store centre, hvor mange mennesker med problemer bliver klumpet sammen og forstærker hinandens problemer, siger Michala Clante Bendixen.

I de første 11 måneder af 2012 søgte 5521 personer om asyl i Danmark, og det er det højeste ansøgertal i 10 år.