Prøv avisen

Røget sild og pilgrimsvandring

De bornholmske frikirker har denne sommer arrangeret pilgrimsvandringer med indbyggede røgeribesøg. -- Foto: Peter Mark.

En tur på et bornholmsk røgeri efterfulgt af en pilgrimstur i tavshed langs kysten leder tankerne hen på Jesus og hans disciple, mener arrangøren

"Mennesket skal ikke leve af brød alene", sagde Jesus. Og når han vandrede rundt med sine disciple, var fisk således ofte en del af den – nå ja, fysiske – menu. Denne sommer har de bornholmske frikirker taget ideen til sig ved at arrangere pilgrimsvandringer med indbyggede røgeribesøg. På søndag begynder sommerens sidste pilgrimsvandring i det regi, når den åbne pilgrimsvandring begynder klokken 19 i Årsdale ved Kowsky Røgeri, der ellers lukker klokken 17. Men der bliver mere end to fisk og fem brød til deling, lover arrangøren Ulla Mester, der selv vil købe ind på røgeriet, så deltagerne kan købe et "simpelt måltid mad" inden turen.

"Det er tredje år i træk, vi arrangerer pilgrimsvan- dringer om sommeren. Og hvert år har vi haft turister med, men nogle oplevede det som lidt tomt at gå rundt i stilhed, så i år har vi fremhævet fællesskabet om spisningen. Fællesskab har også været e af pilgrimmenes nøgleord siden oldkirken. Og fællesspisningen giver ikke kun god hyggesnak, men også fordybende samtaler om, hvad det vil sige at gå pilgrimsvandringer", siger Ulla Mester, der selv sammenligner pilgrimsvandringer med en gående gudstjeneste i stilhed.

"Det er som at gå til fernisering i Guds atelier. For jeg tror, at Gud viser sig i skaberværket. Jesus vandrede jo også med sine disciple ved vandet, og når vi går langs kysten, er det helt klart et miljø, der leder tankerne hen på Ham. Som bornholmer elsker jeg selv den bornholmske kyst, og jeg synes, at det åbner alle sanser at gå langs vandet i stilhed og bøn."

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk