Prøv avisen

Radikale: Grænsekontrol havde ikke afværget skatteeksploson

Det vækker stor glæde i Dansk Folkeparti, at der er udsigt til kontrol ved grænsen til Sverige. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

Grænsekontrol ville ikke have stoppet en af de sigtede for eksplosion ved Skattestyrelsen, mener De Radikale.

Det er ren symbolpolitik, når regeringen foreslår at indføre grænsekontrol for rejsende fra Sverige til Danmark.

Sådan lyder det fra Kristian Hegaard, som er retsordfører for De Radikale.

Regeringens forslag til at øge sikkerheden kommer blandt andet efter eksplosionen ved Skattestyrelsen i København, som to svenske mænd er sigtet for at stå bag.

Den ene er 22 år og ustraffet, mens den anden er 23 år og har en mild voldsdom og trafikforseelser bag sig.

- Det virker ret nytteløst, fordi hvordan skulle en grænsekontrol have været med til at stoppe personen fra Skattestyrelsen, som er tidligere ustraffet. En grænsekontrol kan jo ikke tilbageholde en person, som er tidligere ustraffet, siger Kristian Heegaard.

Omvendt vækker det stor glæde i Dansk Folkeparti, at der er udsigt til kontrol ved grænsen til Sverige.

- Der har jo vist at være mange farer, som kan true den danske befolkning især omkring hovedstadsområdet, så det er rigtig godt, det der sker. Det billiger vi, siger partiets næstformand, Søren Espersen.

Kristian Heegaard kalder forslaget for "symbolpolitik". Han pointerer, at politiet i forvejen er hårdt presset, og han har svært ved at se, hvilke opgaver politiet skal nedprioritere, når grænsen skal bevogtes.

- Jeg vil ikke høre på det der. Politiet skal prioritere de ressourcer, der skal til, og regeringen skal skaffe de nødvendige midler, lyder svaret på det spørgsmål fra Søren Espersen.

- Ved den dansk-tyske grænse er der hærsoldater og hjemmeværnsfolk, som hjælper politiet, og sådan vil det også kunne blive ved den svenske grænse. Hjemmeværnet, hvor jeg selv er kommitteret, er klar til at tage den ekstra opgave, der er, siger han.

Grænsekontrollen fra Sverige vil være midlertidig. Men der er ingen oplysninger om, hvor længe regeringen påtænker, at den skal vare.

Kontrollen skal indsættes ved færgelejet i Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa samt ved Øresundsbroen og ved al togtrafik fra Sverige til Danmark.

Forslaget er ifølge DR en del af den sikkerhedspakke, som regeringen præsenterer torsdag klokken ni.

/ritzau/