Prøv avisen

R og V: Privatskolerne skal ikke tvinges

De Radikale og Venstre afviser, at private skoler i hovedstaden skal tvinges til at optage børn med indvandrerbaggrund. - Foto: Peter Helles Eriksen

Private skoler i hovedstaden skal tvinges til at optage børn med indvandrerbaggrund, mener kommunalpolitere. Men på Christiansborg afviser R og V idéen.

Venstre og De Radikale nægter at lade Københavns Kommune påtvinge byens privatskoler at optage børn fra flygtninge- og indvandrerfamilier. Et flertal på Københavns Rådhus er ellers parat til at skære betydeligt i tilskuddet til de skoler, der ikke tager del i integrationsarbejdet ved at optage tosprogede børn.

Selv om De Konservative modtager forslaget positivt, så afviser regeringspartneren Venstre at give en dispensation til Københavns Kommune. Venstres uddannelsesordfører, Anne-Mette Winther Christiansen, kalder det "hjerteblod".

- Jeg er nødt til at stå fast på, at det ville være en udhulning af hele tilskudsordningen og imod hele princippet bag friskoleordningen. Hvis Københavns Kommune ønsker at gå den vej, så må de i stedet lave et økonomisk incitatement til privatskolerne, så de altså får et ekstra tilskud, siger Anne-Mette Winther Christiansen.

De Radikales uddannelsesordfører, Marianne Jelved, henviser til, at VK-regeringen har et forlig med blandt andet hendes eget parti om friskolerne, og undervisningsminister Bertel Haarder (V) derfor ikke blot kan give en dispensation til Københavns Kommune.

- Set i det store perspektiv er det en forsvindende lille del af det samlede antal pladser, der er tale om, og når det er sagt, så vil vi heller ikke være med til at bruge tvang over for privatskolerne. Det er et misbrug af den grundlovssikrede ret til, at forældre kan lave frie skoler, siger Marianne Jelved.

Ifølge forslaget vil de privatskoler, der ikke optager tosprogede, miste 10 procent af det nuværende tilskud - til gengæld får de ekstrabetaling for at optage børn fra socialt belastede familier samt fra flygtninge- og indvandrerfamilier. I Borgerrepræsentationen sikrer Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten, at der er flertal for forslaget, som behandles i næste uge. Derefter sendes det videre til Christiansborg som ansøgning om en særlig københavnsk ordning.