Prøv avisen
Spørgsmål&svar

R-ordfører: Vi har ikke ændret holdning til udlændingepolitikken

Sofie Carsten Nielsen. Foto: Jens Dresling/ritzau

Efter opsigtsvækkende udmelding fra De Radikale om færre flygtninge til Danmark, understreger Sofie Carsten Nielsen (R), at partiet ikke har skærpet sin holdning til udlændingepolitikken. Fælles europæiske forpligtelser er vejen frem, lyder det fra udlændinge- og integrationsordføreren, der efterlyser handling fra regeringen og Socialdemokratiet

Sofie Carsten Nielsen, hvorfor kommer I nu med meldingen om, at antallet af flygtninge betyder noget, og at målet er at få færre flygtninge til Danmark?

Det har stået i vores udspil i adskillige år. At antallet betyder noget, er en banal konstatering, men det er en præcisering, fordi der er mange, der ikke opfatter, at det er den radikale holdning. Det vil vi gerne gøre tydeligt, og også at konsekvensen af vores politik vil være, ligesom Angela Merkel og Emmanuel Macrons (henholdsvis forbundskansler i Tyskland og præsident i Frankrig, red.), at man får en reel europæisk forpligtende politik på det her område. Det ville betyde, at man kunne fordele dem, der er, og langt mere effektivt sende dem tilbage, der ikke har krav på asyl. Det betyder færre til Danmark.

Du snakker netop om det internationale samarbejde. Er problemet ikke, at EU ikke har været stand til at løse problemerne omkring migrantsituationen og mindst af alt opgaven med at få sikret EU’s ydre grænser?

Det er et af problemerne. Men EU er os selv, og noget har EU jo uden Danmarks hjælp været i stand til. For eksempel har de lavet en aftale med Tyrkiet, og det anerkendte statsminister Lars Løkke Rasmussen også skulle til. Men det er klart, man ikke kan løse noget, hvis ingen vil forpligte sig. Alle er vel klar over, at der er ikke noget, der kan løses af Danmark alene. Derfor foregår denne debat jo lidt som skyggeboksning, hvor jeg synes, præmissen oftest er, at man holder sig for øjnene som små børn og tror, at man har gemt sig. Hvis vi skal have styr på det og styr på den migrantbølge, der ikke har krav på asyl i Europa, og sikre os, at de ikke kommer hertil, men bliver vendt om inden, så er vi nødt til at forpligte os på fælles løsninger. Det hører jeg ingenting om i den danske debat og heller ikke fra hverken regeringen eller Socialdemokratiet. Hvad vil de? Vil de forpligte sig på noget som helst, der reelt sikrer, at vi får permanente løsninger?