Prøv avisen
Spørgsmål&svar

R-ordfører: Vi har ikke ændret holdning til udlændingepolitikken

Sofie Carsten Nielsen. Foto: Jens Dresling/ritzau

Efter opsigtsvækkende udmelding fra De Radikale om færre flygtninge til Danmark, understreger Sofie Carsten Nielsen (R), at partiet ikke har skærpet sin holdning til udlændingepolitikken. Fælles europæiske forpligtelser er vejen frem, lyder det fra udlændinge- og integrationsordføreren, der efterlyser handling fra regeringen og Socialdemokratiet

Sofie Carsten Nielsen, hvorfor kommer I nu med meldingen om, at antallet af flygtninge betyder noget, og at målet er at få færre flygtninge til Danmark?

Det har stået i vores udspil i adskillige år. At antallet betyder noget, er en banal konstatering, men det er en præcisering, fordi der er mange, der ikke opfatter, at det er den radikale holdning. Det vil vi gerne gøre tydeligt, og også at konsekvensen af vores politik vil være, ligesom Angela Merkel og Emmanuel Macrons (henholdsvis forbundskansler i Tyskland og præsident i Frankrig, red.), at man får en reel europæisk forpligtende politik på det her område. Det ville betyde, at man kunne fordele dem, der er, og langt mere effektivt sende dem tilbage, der ikke har krav på asyl. Det betyder færre til Danmark.

Du snakker netop om det internationale samarbejde. Er problemet ikke, at EU ikke har været stand til at løse problemerne omkring migrantsituationen og mindst af alt opgaven med at få sikret EU’s ydre grænser?

Det er et af problemerne. Men EU er os selv, og noget har EU jo uden Danmarks hjælp været i stand til. For eksempel har de lavet en aftale med Tyrkiet, og det anerkendte statsminister Lars Løkke Rasmussen også skulle til. Men det er klart, man ikke kan løse noget, hvis ingen vil forpligte sig. Alle er vel klar over, at der er ikke noget, der kan løses af Danmark alene. Derfor foregår denne debat jo lidt som skyggeboksning, hvor jeg synes, præmissen oftest er, at man holder sig for øjnene som små børn og tror, at man har gemt sig. Hvis vi skal have styr på det og styr på den migrantbølge, der ikke har krav på asyl i Europa, og sikre os, at de ikke kommer hertil, men bliver vendt om inden, så er vi nødt til at forpligte os på fælles løsninger. Det hører jeg ingenting om i den danske debat og heller ikke fra hverken regeringen eller Socialdemokratiet. Hvad vil de? Vil de forpligte sig på noget som helst, der reelt sikrer, at vi får permanente løsninger?

Men hvis antallet betyder noget, som du selv udtalte til Danmarks Radio, kan I så komme med et konkret tal på, hvor mange flygtninge der er for mange?

Nej, og det kommer vi heller ikke til. Det har jeg heller ikke hørt andre gøre. Det er helt åbenlyst sådan, at det betyder noget for kommunerne, hvor mange man kan integrere, og det betyder noget for os som land. Den eneste måde at kunne kontrollere det på og få et nogenlunde overblik over, hvad man kan tage, det er at få en fast fordeling. Det ville være det tætteste, vi kunne komme på at sige noget relativt, nemlig hvor mange vi fordeler imellem os, og hvad vores nøgle er i det. Men lige nu kan vi ikke sætte tal på, fordi Danmark ikke byder ind i en fælles forpligtende politik, og det er det, det kræver.

Apropos kontrol over antal er I jo imod grænsekontrollen. Er den ikke en mulighed for at regulere strømmen og få færre flygtninge, som du selv adresserer?

Det er det overhovedet ikke. Man kan ikke afvise en eneste ved grænsen, og det har vi heller ikke gjort. Det er jo simpelthen et blålys, at man skulle kunne gøre det. Der kan man ikke afvise, alle har ret til søge og få behandlet en ansøgning. Argumentationen er jo også helt skiftet, og nu er det pludselig grænseoverskridende kriminalitet, vi forhindrer med grænsekontrol. Der er vist ikke rigtig længere nogen, der siger, at det er, fordi vi skal holde flygtninge tilbage med grænsekontrol. Det er jo interessant i sig selv.

Er det en overvejelse, I gør jer, at en melding som denne kan stille jer bedre i forhold til et eventuelt fremtidigt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet?

Næ. Det er jo, som jeg siger, stadig vores politiske udspil igennem flere år. Det er bare svært at trænge igennem med, at det faktisk er en konsekvens af vores politik, når man forpligter sig i fælles løsninger. Både at der kommer en fordeling, og at der derved kommer færre, og at antal betyder noget. Jeg fandt lige et udspil fra februar 2016, hvor det står helt oppe i toppen. Det er der så ikke ingen, der har grebet fat i på det tidspunkt. Nej, det her handler om, at der nu rykkes ude i Europa. I går sagde Angela Merkel, at hvis ikke man vil være med i en fælles forpligtelse og tage sin del af ansvaret, så kan man heller ikke få samme andel i EU’s strukturfonde. Det er primært rettet mod de østeuropæiske lande, der ikke vil. Det er den helt rigtige vej at gå, og det kommer til at rykke nu. Det er det, Emmanuel Macron og Angela Merkel lægger op til, og det betyder også efter min mening, at Danmark burde melde sig på den front.