R-udspil skal hindre unges selvmord

Daglige telefon-opringninger skal modvirke, at unge forsøger at begå selvmord flere gange i træk, mener Radikale Venstre

Radikale Venstre foreslår en landsdækkende kontaktperson-ordning til unge, der har forsøgt at begå selvmord. Det sker, efter at Kristeligt Dagblad i går omtalte et forsøg på Amager Hospital, der viser, at en række besøg eller opkald fra en sygeplejerske kan reducere risikoen for yderligere selvmordsforsøg med 38 procent. -
Radikale Venstre foreslår en landsdækkende kontaktperson-ordning til unge, der har forsøgt at begå selvmord. Det sker, efter at Kristeligt Dagblad i går omtalte et forsøg på Amager Hospital, der viser, at en række besøg eller opkald fra en sygeplejerske kan reducere risikoen for yderligere selvmordsforsøg med 38 procent. -. Foto: Arkiv.

Telefonen skal fremover kime dagligt hos det stigende antal unge danskere, der har forsøgt at begå selvmord. I den anden ende af røret vil være en sygeplejerske eller en anden offentligt ansat, der vil sikre sig, at den unge ikke føler sig ensom. Radikale Venstre foreslår en landsdækkende kontaktperson-ordning til unge, der har forsøgt at begå selvmord. Det sker, efter at Kristeligt Dagblad i går omtalte et forsøg på Amager Hospital, der viser, at en række besøg eller opkald fra en sygeplejerske kan reducere risikoen for yderligere selvmordsforsøg med 38 procent.

Det er efterhånden veldokumenteret, at selvmord ofte forsøges, når man føler sig alene. Derfor er det logisk og helt nødvendigt, at vi gør noget for at give unge selvmordstruede mere kontakt, og indsatsen skal være landsdækkende, siger Lone Dybkjær, sundhedsordfører for Radikale Venstre.

Hun afviser, at et dagligt telefonopkald er for stort et indgreb i den unges privatliv og personlige frihed.

Den unge kan bare sige, at det gider jeg ikke finde mig i, siger Lone Dybkjær.

Men vi må i udgangspunktet holde fast i, at det ikke er en rask person, vi har med at gøre, hvis vedkommende har forsøgt at begå selvmord.

Kontaktpersonen skal kunne hjælpe den unge til at strukturere hverdagen og søge behandling, fremgår det af De Radikales forslag. Partiet ønsker samtidig, at apotekerne skal forbyde unge under 25 år at købe store mængder smertestillende medicin uden recept, og at det skal være gratis og muligt uden henvisning fra sin læge at komme til psykolog, hvis man allerede har forsøgt at begå selvmord. Partiet mener, at der skal afsættes penge til forslagene i den kommende tids forhandlinger i Folketinget om satspuljen, der uddeles som midlertidig hjælp til udsatte grupper.

Det er oplagt, at det offentlige gør mere for, at unge selvmordstruede føler sig mindre ensomme, mener Birgitte Josefsen, sundhedsordfører for Venstre. Men hun overlader det til kommunerne at indføre og finansiere ordningerne. Folketingspolitikerne kan via lovgivning mindske adgangen til medicin, der kan dræbe, men Birgitte Josefsen finder det nytteløst at indføre recept på smertestillende piller i store mængder for unge under 25 år.

Hvis man er på randen af et selvmord, så finder man bare en anden metode. Kniven kommer frem, eller også vælger den unge at springe ud fra en bro eller et andet højt sted, siger Josefsen.

Hun er også modstander af at give adgang til gratis psykologbehandling uden en henvisning fra lægen.

Det nytter ikke at springe et led over. Det er vigtigt, at en læge får mulighed for at vurdere, om psykologbehandling er den rette løsning. For hvem ved, måske kan der være tale om, at en person er ved at udvikle skizofreni, og så er en psykolog ikke lige løsningen, siger Birgitte Josefsen.

hall@kristeligt-dagblad.dk

leder side 8