Prøv avisen

Råd for udsatte: Nyt kontanthjælploft kan føre til hjemløshed

Med det nye kontanthjælpsloft pisker regeringen rundt med folk, der ligger ned, siger formand Jann Sjursen.

Regeringens nye kontanthjælpsloft vil ikke skaffe mange flere i arbejde men derimod føre til mere stress og modløshed hos mange af landets 7000 ægtepar på kontanthjælp.

Det vurderer Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

- Det er svært at se, hvorfor man vil gøre det her mod folk. Hvorfor man vil piske folk, som i forvejen ligger ned, siger han.

Med det nye loft fjerner regeringen blandt andet det månedlige boligtilskud til ægtepar på kontanthjælp samt tilskud til at dække høje boligudgifter.

Til gengæld har familierne stadigvæk ret til børnecheck og tilskud til daginstitutioner, der ikke er omfattet af loftet.

Et ægtepar med tre børn på 5,10 og 15 år vil ifølge Berlingskes oplysninger gå fra at modtage ca. 434.000 kroner om året til 406.000 kroner.

Rådet for Socialt Udsatte mener, at flere kontanthjælpsfamilier risikerer at ryge ud i hjemløshed, fordi de ikke længere har råd til deres bolig.

- Folk, der sidder i relativt dyre boliger, får svært ved at blive i deres boliger uden boligtilskud. Man kan frygte, at det vil føre til flere hjemløse. Det er ikke en måde at behandle folk på, siger Jann Sjursen.

Spørgsmål: Kan de ikke finde sig noget billigere at bo i?

- Man kan selvfølgelig godt jage folk rundt på den måde, hvis det er det, man vil. Men det er ikke en måde at behandle folk på, som har et ledighedsproblem.

- Ønsket om at kontanthjælpsmodtagere skal få et job, er der ingen, der kan være uenige i. Men jo flere problemer ud over ledighed, man får, jo mere presset kan situationen blive.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) vurderer ifølge Berlingske, at kontanthjælpsloftet isoleret set kun vil få nogle "få hundrede" i job.

Ifølge Jann Sjursen betaler kontanthjælpsmodtagerne hermed en høj pris for en meget lille gevinst.

- Det kan godt være, at der vindes nogle få arbejdspladser, men tabet er stort, når man på den måde satser på at presse folk yderligere.