Råd: Vi mister grebet om de svageste unge

Politisk fokus på at få unge snorlige igennem uddannelse skader svage unge, skriver Råd et for Socialt Udsatte

Vi er ved helt at miste grebet om de mest udsatte unge.

Sådan advarer Rådet for Socialt Udsatte i rådets årsrapport, som offentliggøres i dag, skriver Politiken.

- Vi har en generation af unge, som bliver sat af. Mange når ikke at få en fod inden for på arbejdsmarkedet eller på en uddannelse, før de bliver skubbet ud, siger rådets formand, Jann Sjursen, til Politiken.

Han læner sig op ad en rapport, som rådet har bestilt fra Center for Uddannelsesforskning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Rapporten beskriver, hvordan konkurrencesamfundets politiske fokus på en lige vej gennem uddannelse til arbejde gør det svært for dem, som ikke passer ind. For mens kravene i samfundet vokser, indsnævres mulighederne for gruppen.

Eksempelvis har kontanthjælpsreformen fokus på at få unge udsatte i uddannelse.

Men samtidig øges adgangskravene til eksempelvis erhvervsuddannelserne, og med arbejdsløshed og mangel på praktikpladser bliver det sværere for de unge at komme i uddannelse eller job.

Rådet for Socialt Udsatte foreslår, at kommunerne forpligtes til at lave en strategi for inklusion af socialt udsatte unge, ligesom rådet opfordrer til, at regeringen nedsætter en kommission, som skal se på de negative sociale konsekvenser for gruppen og komme med forslag til at modvirke dem.

Rådet opfordrer også til, at kontanthjælpen hæves for unge under 30 år, fordi den lave ydelse medvirker til marginalisering.

Socialminister Manu Sareen (R) siger i et skriftligt svar, at han vil gøre alt for at undgå, at de unge ryger ud af samfundet.

- Men jeg tror ikke, at det, de unge har brug for, er flere kommissioner og lange rapporter. De har brug for konkret handling. Og faktisk ved vi allerede meget om, hvad vi skal gøre.

- Blandt andet skal vi sætte ind med målrettet behandling og massiv social støtte for at få dem tilbage på sporet, skriver ministeren til Politiken.