‘Råddent’, ‘pjat’ og ‘oprør under opsejling’: Striden om bededag er nået til udlandet

Debatten om store bededag er nået til udlandet, hvor medier i lande som USA, Holland og Frankrig forsøger at redegøre for den danske strid

‘Råddent’, ‘pjat’ og ‘oprør under opsejling’: Striden om bededag er nået til udlandet
Foto: Eva Seider/Ritzau Scanpix.

Det er ikke gået ubemærket hen, at vi i Danmark i øjeblikket har en heftig debat om store bededag. Flere udenlandske medier har de seneste par uger skrevet om den danske helligdag, som SVM-regeringen ønsker afskaffet. 

I den britiske avis The Guardian kunne man torsdag læse, at danskerne er “rasende” over planer om at afskaffe en helligdag. 

“Den danske regerings plan om at afskaffe en helligdag for at finansiere forsvarsbudgettet midt i krigen med Ukraine sætter Danmarks værdsatte velfærdsmodel i fare, advarer landets største fagforening,” skriver avisen, der har talt med Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Det amerikanske nyhedsmagasin Time har også skrevet om planerne.

“Danmark har en kontroversiel grund til at skrotte helligdag”, lyder overskriften på artiklen, der beskriver, hvordan statsminister Mette Frederiksen (S) har “ramt en nerve” og “skabt vrede hos en bred gruppe danskere i et land, hvor politisk konsensus er normen.”

Det hollandske medie RTL Nieuws har fået Sweder van Wijnbergen, en hollandsk økonomiprofessor, til at kommentere det danske forslag. Han kalder motivationen for "pjat", fordi "krigen i Ukraine er et midlertidig argument". Van Wijnbergen vurderer dog, at der er penge at hente med planen og foreslår, at Holland også kunne "gå glip af en ferie eller to" – selvom han forudser, at et lignende forslag også ville skabe turbulent debat blandt hollænderne.

Ifølge den franske avis Le Monde er der "oprør under opsejling" i Danmark, efter at store bededag er foreslået afskaffet.

"Hvem kunne have forestillet sig, at indbyggerne i det skandinaviske var så knyttet til deres 'store bededag', indstiftet den fjerde fredag efter påske af biskop Hans Bagger i 1689? Åbenbart ikke den nye regeringskoalition," skriver avisens korrespondent i Sverige, Anne-Francoise Hivert, i artiklen, der udkom forrige uge.

"Som William Shakespeare måske ville sige, er der noget, der er råddent i landet Danmark," begynder det europæiske medie Euronews en artikel, der beskriver, hvordan Mette Frederiksens regering har "pådraget sig vreden af den normalt mildt sindede danske folkekirke". Lidt kækt bærer artiklens overskrift en reference til en populær sang af det amerikanske rockband Jon Bon Jovi: "Livin' on a prayer (at leve på en bøn, red.) – Danmark vender sig mod Gud for at redde helligdag."

I Norge har sagen fået nordmændene til at spekulere i, om deres helligdage vil forsvinde. Men det er ikke på dagsordenen, "beroliger" den norske regering. Det skriver det norske medie VG. Artiklen afdækker, at der i Norge også har været en bededag, som dog blev flyttet til allehelgensdag i 1950 og ikke længere er en officiel helligdag.