Radikal nedtur cementerer blåt flertal

De Radikale står til det dårligste resultat siden seneste folketingsvalg, viser ny måling. Kuren er mere politik, lyder det fra folketingsgruppen

RB-plus V: Indvandrere skal få øje på gevinsten ved arbejdeRegeringen har med sløjfningen af kontanthjælpsloftet forværret integrationsindsatsen, mener Venstre. Der er for mange ikke-vestlige indvandrere uden arbejde, og det er dyrt for den danske stat. Derfor vil De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, nu endnu gang vende spotlyset mod integrationsområdet.Se Ritzau: De Radikale vælgere siver væk under den ny formand. Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard.
RB-plus V: Indvandrere skal få øje på gevinsten ved arbejdeRegeringen har med sløjfningen af kontanthjælpsloftet forværret integrationsindsatsen, mener Venstre. Der er for mange ikke-vestlige indvandrere uden arbejde, og det er dyrt for den danske stat. Derfor vil De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, nu endnu gang vende spotlyset mod integrationsområdet.Se Ritzau: De Radikale vælgere siver væk under den ny formand. Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard. Foto: Liselotte Sabroe.

Hvis der var valg i morgen, ville Lars Løkke Rasmussen (V) blive statsminister. Det står lysende klart i den seneste måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau. Og det skyldes ikke mindst, at De Radikale er gået tilbage.

Blot 5,8 procent af danskerne ville sætte kryds ud for den radikale partileder Morten Østergaards tropper, og dermed ville De Radikale få 10 mandater.

Til sammenligning sikrede partiet sig 17 pladser i Folketinget ved valget i 2011.

De 5,8 procent er den laveste tilslutning til partiet, Voxmeter har målt siden valget. Ikke siden efteråret 2010 har partiet ligget så lavt.

En del af forklaringen skal formentlig findes i, at Morten Østergaard ikke har samme vælgerappel som den tidligere leder Margrethe Vestager, vurderer Fyens Stiftstidendes politiske redaktør, Elisabeth Svane.

”Enten var folk meget begejstrede for hende, eller også var de meget lidt begejstrede for hende. Den evne har Morten Østergaard ikke. Han er mere en samler, hvad jeg egentlig tror, har været en fordel for partiet. Men samarbejde og høj profil er ikke altid det samme,” konstaterer Elisabeth Svane.

Hun understreger, at valgresultatet i 2011 var usædvanligt højt for De Radikale.

Morten Østergaard har gjort sig bemærket med to kontroversielle mærkesager fra det radikale politiske program: Danskerne skal gå senere på pension, og så skal boligejerne beskattes hårdere for at få råd til lavere skat på arbejde.

Andreas Steenberg, der er næstformand for den radikale folketingsgruppe, mener ikke, at udmeldingerne, der tidsmæssigt falder sammen med, at vælgerne er sivet bort fra partiet de senere uger, skræmmer vælgerne væk.

”Det har været regeringens store styrke, at vi har bragt Danmark gennem krisen, og vi så i 00'erne, hvad der sker, hvis man ikke laver reformer i tide,” siger han.

Samlet set betyder den radikale tilbagegang, at rød blok taber yderligere terræn til blå blok. De partier, der bakker op om regeringen, ligger til 81 mandater, mens de borgerlige mønstrer 94.