Prøv avisen

De Radikale fylder 110 år: Koryfæer kritiserer svag social profil

”Hver gang jeg har talt om det [det sociale områede, red.], har ministrenes mekaniske reaktion været, at regeringen jo har afskaffet starthjælpen og kontanthjælps-loftet. Dermed stopper initiativerne for at udjævne ulighederne i samfundet, og det synes jeg er lidt sølle,” kritiserer tidligere landsformand Søren Bald. På billedet ses hhv. den forhenværende og nuværende formand Martgrethe Vestager og Morten Østergaard. Foto: Michael Bothager

To tidligere formænd for Det Radikale Venstre mener, at partiet burde prioritere det sociale højere end det liberale. En falsk modsætning, mener partileder Morten Østergaard. ”Jeg kender ingen radikale, der ikke er optaget af at kæmpe for dem, der har det sværest”

Den radikale partileder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, har de seneste dage haft travlt med at fremhæve, at udsatte børn og unge står øverst på hans liste over de problemer, det moderne samfund mangler at løse.

I går præsenterede han en rapport, der viser, at der er blevet færre fattige i Danmark, siden regeringen trådte til.

I aften markerer partiet sine første 110 år ved et jubilæums-arrangement i Odense, men sløje meningsmålinger, hård anonym kritik fra socialdemokratiske kolleger og udsigten til at tabe regeringsmagten ved det forestående folketingsvalg lægger en dæmper på jubilæumshumøret i det radikale bagland.

To tidligere radikale partiformænd, Søren Bald og Asger Baunsbak-Jensen, mener, at partiet lider under, at den økonomiske reformdagsorden har fået al opmærksomhed de seneste fire år, mens det har knebet med det sociale.

”Bestået, men ikke prangende. Et 4-tal med spørgsmålstegn efter,” lyder karakteren til De Radikale fra Søren Bald.

”Hver gang jeg har talt om det, har ministrenes mekaniske reaktion været, at regeringen jo har afskaffet starthjælpen og kontanthjælps-loftet. Dermed stopper initiativerne for at udjævne ulighederne i samfundet, og det synes jeg er lidt sølle,” siger Søren Bald.

”Jeg vil nævne tre ting, som har været karakteristisk for De Radikale fra 1905 til i dag,” siger Asger Baunsbak-Jensen, der med egne ord er født ind i partiet.

”For det første har det stået for økonomisk ansvarlighed. For det andet har det haft et blik for de svage, og for det tredje har De Radikale aldrig været et ret stort parti, fordi det altid har været mindretallenes parti. For 110 år siden var det jødernes parti, tænk bare på Georg Brandes, og i dag skal de muslimske mindretal vises et særligt hensyn, og det synes jeg også, Det Radikale Venstre gør,” siger han.

”I den seneste valgperiode, er det lykkedes overvældende godt med den økonomiske ansvarlighed, og der er heller ikke tvivl om, at mindretallene bliver repræsenteret af De Radikale. Men der, hvor jeg savner noget, er på det sociale. Der har partiet ikke evnet at markere sig for de grupper, som er mest udsatte,” siger den tidligere partiformand.

Redaktør Ole Dall fra Skive Folkeblad har også fulgt partiet i mange år, og ifølge ham er en tilslutning på fem-seks procent ikke faretruende lavt, historisk set.

”Man har haft et stærkt image omkring de økonomiske reformer, men det virkede nok stærkest, da vi var midt i den økonomiske krise. Der er brug for, at man synliggør sig mere på de andre ting, som partiet står for.”

Han nævner, at man for eksempel kunne understrege, at hvis man vil hjælpe flygtninge i deres nærområder, nytter det ikke at beskære u-landsbistanden, som de blå partier vil.

Redaktør Bjarke Larsen har tidligere været radikal folketingskandidat, men er i dag socialdemokrat. Han mener, at ”Vestager-effekten” spiller en rolle for, at partiet står til at miste vælgere. Margrethe Vestager var en stærk leder, som spillede sine kort godt, og det har Morten Østergaard haft svært ved at leve op til som hendes efterfølger.

”Så spiller det også en rolle, at De Radikale har satset alt for ensidigt på reformdagsordenen. De har fået alt for lidt ud af det på det kulturelle område, på det sociale område og i miljøpolitikken, hvor de ellers har dygtige ministre,” siger Bjarke Larsen.

Morten Østergaard kalder det ”en falsk præmis” at skelne mellem det liberale og det sociale i det at være social-liberal, som nogle af kritikerne gør.

”Jeg kender ingen radikale, der ikke er optaget af kæmpe for dem, der har det sværest,” siger han.

”Jeg er stolt over de resultater, De Radikale har skaffet gennem 110 år, hvor den røde tråd fra begyndelsen har været, at så mange som muligt skulle være selvforsørgende. For kun dermed kan vi prioritere dem, der har de største sociale behov,” siger Morten Østergaard.