Prøv avisen

Radikale: Reformer skal sikre velfærd for de svageste

Den radikale leder, Morten Østergaard, afviser at skære i u-landsbistanden. - Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

De Radikales formand, Morten Østergaard, vil med nye reformer sikre, at flere kommer i arbejde, så der blandt andet bliver råd til et opgør med den negative sociale arv

Hvad er det vigtigste mål for dit parti de næste fire år?

Vi skal have endnu flere danskere i arbejde, så vi nærmer os målet om, at mindst tre millioner mennesker arbejder. Når vi det, så kan vi gøre endnu mere for dem i det danske samfund, der har det sværest. Vejen til at få flere i arbejde er at fortsætte med at lave reformer. Vi har foreslået, at vi udskyder pensionsalderen med et enkelt år for alle os, der er under 57 år i dag, og vi har foreslået en skattereform med lavere skat på arbejde til gengæld for at stoppe rabatter på boligskat efter 2020.

I hvilken grad synes du, at der skal omfordeles i Danmark efter valget?

Vi vil prioritere til fordel for dem, der har mindst. Det er derfor, at vi vender os kraftigt mod tanken om et nyt kontanthjælpsloft og en ny starthjælp. Vi kan se, at sociale problemer går i arv fra generation til generation, og vi vil prioritere en del af velfærdskronerne til at lave om på det. Var der kun én ting, som vi kunne lave om i det danske samfund, så var det faktisk det. Børns baggrund skal ikke afgøre deres fremtid, og indtil vi opnår det, synes jeg faktisk ikke rigtig, at velfærdssamfundet er dets prædikat værdig.

Hvad vil I gøre for de mennesker, der har mistet deres dagpenge?

Lige inden der blev udskrevet valg, fremlagde jeg en prognose, der viser, at der vil være 70.000 ekstra jobs inden udgangen af 2016. Og det er jo det, som dem i dagpengesystemet har brug for: At der er arbejde at få. Derfor er det vores opgave at sørge for, at de rigtig mange kontanthjælpsmodtagere, der har andre problemer end ledighed, også bliver prioriteret. Det er der, vores fokus ligger.

Hvad skal Danmark gøre for at tilpasse sig den store flygtningestrøm?

Vi skal tage vores del af ansvaret, for eksempel ved at samarbejde med de andre EU-lande om at sørge for, at det ikke bare er de sydeuropæiske landes problem. Og så må alle tanker om at skære ned på u-landsbistanden skrinlægges, for det kan ikke nytte noget, at vi vil finansiere fremtidens velfærd i Danmark ved at skære ned på de allerfattigste i verden. Så små sko må vi ikke gå i.

Hvilket politisk resultat er du mest stolt af, når du kigger tilbage på Det Radikales Venstre indsats de seneste fire år?

For mig personligt synes jeg, at noget af det allervigtigste er, at vi ikke længere har børn og voksne, der sidder i årevis i asylcentre, men at vi i stedet er i gang med integrationen fra første dag.