Prøv avisen

Radikale står fast på lempelser i udlændingepolitikken

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, står fast på, at der skal ske lempelser i den stramme udlændingepolitik. (Arkivfoto) Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Morten Østergaard mener, at Danmark ikke har råd til at svigte integrationen i forhandlingerne om udlændinge.

De Radikale står fast på partiets krav om, at der skal ske lempelser i den stramme udlændingepolitik.

Det siger politisk leder Morten Østergaard tirsdag på vej ind til regeringsforhandlinger med Socialdemokratiet på Christiansborg.

Ifølge ham viser valgresultatet, at "der ikke er meget grund til at beholde Dansk Folkepartis udlændingepolitik".

Han taler om en "hovedrengøring" i "symbolpolitikken".

- Vi står der, hvor vi har stået hele tiden. Vi har en ambition om at finde en fælles vej for Danmark, siger han.

Spørgsmål: To ud af tre vælgere har stemt på partier, der ønsker en stram udlændingepolitik. Lytter du til det?

- Danmark har ikke råd til at svigte integrationen. Det bliver for dyrt at få folk til at forsørge sig hurtigst muligt. Der vil paradigmeskiftet have skadevirkninger for integrationen, siger Morten Østergaard.

De Radikale har lempelser af den strammede udlændingepolitik, også kaldet paradigmeskiftet, som et ultimativt krav for at kunne bakke op om S-formand Mette Frederiksen som statsminister.

Det har Morten Østergaard gjort klart gennem længere tid.

Ved folketingsvalget 5. juni fik De Radikale 16 mandater og fordoblede således sit mandattal i Folketinget.

Ligesom SF, som tidligere tirsdag var til forhandlinger med Socialdemokratiet, vil De Radikale have skrottet idéen om at etablere Udrejsecenter Lindholm, som VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti vedtog i finansloven sidste år.

Centret skal efter planen ligge på øen Lindholm i Stege Bugt og vil koste anslået 750 millioner kroner frem mod 2022 i etablering og drift.

De Radikale foreslår, at Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland i stedet skal huse de afviste, kriminelle asylansøgere. Til gengæld vil partiet have afviste børnefamilier ud af Sjælsmark.

- Vi kan ikke acceptere, at et samfund som Bording i Midtjylland skal tage hele byrden for samfundet ved, at der er nogle personer, som vi ikke kan sende ud, siger Morten Østergaard med henvisning til Udrejsecenter Kærshovedgård.

- Vi skal sikre, at det lokale samfund sætter præg på udrejsecentret, ikke omvendt, siger han.

Efter tirsdagens forhandlinger er Morten Østergaard optimistisk i forhold til det videre forhandlingsforløb.

Også selv om hans parti ligger langt fra Socialdemokratiet, der de seneste år har nærmet sig de blå partier i udlændingepolitikken.

- Jeg har stadig til gode at se, hvor det er, at Socialdemokratiet reelt har en villighed til at gøre noget andet end det, vi så under den tidligere regering.

- Men det, jeg til gengæld synes, der er, er en fælles alvor overfor de uløste opgaver. At hvis der kom en ny flygtningekrise om en måned, er vi så reelt bedre rustet, eller kræver det mere internationalt samarbejde?

- Jeg synes, jeg kan høre, at der er vi enige om, at der er nogle internationale svar, der ikke er givet endnu. Og som trænger til en regering, der vil arbejde for dem, siger Morten Østergaard.

/ritzau/