Radikale vil tage vielser fra kirken

Kun kommuner skal kunne vie ægtepar med juridisk gyldighed, lyder et forslag på Radikale Venstres landsmøde i weekenden

Bryllup, børn
Bryllup, børn . Foto: colourbox.com.

Folkekirken og andre trossamfund skal fratages deres officielle ret til at smede ægtepar sammen. Vielser bør alene være en sag for de offentlige myndigheder, det vil sige kommunerne.

Det mener en række medlemmer fra Radikale Venstre, som også vil gøre det til officiel radikal politik. Forslaget stilles på partiets landsmøde på hotel Nyborg Strand i weekenden, og på forhånd får det opbakning fra et flertal i hovedbestyrelsen.

– Det er et spørgsmål om, at religion ikke skal have en særstatus i samfundet, siger Kasper Tofte fra Odense, som er blandt forslagsstillerne.

– Det efterlader to løsningsforslag. Enten kan man give det helt frit, så alle kan foretage vielser, hvis de lever op til nogle enkle krav om, at ægtefællerne skal være over 18 år og lignende. Eller også kan man sige, at et ægteskab er en borgerlig kontrakt, som offentlige myndigheder skal godkende, siger han.

Hvis man giver vielsesretten helt fri, risikerer man at ende med "Las Vegas-bryllupper", så forslagsstillerne mener, at man trods alt hellere må overlade myndigheden til kommunerne.

Kasper Tofte står i øvrigt også bag et andet forslag om at afskaffe kristendomsundervisningen i folkeskolen og erstatte det med et neutralt religionsfag.

Den radikale hovedbestyrelse anbefaler vielsesforslaget, dog med en præcisering om, at kun offentlige myndigheder skal have ret til at "registrere juridisk gyldige ægteskaber". Trossamfund skal fortsat kunne gennemføre de ritualer, de finder passende.

Selvom et stort flertal i den radikale hovedbestyrelse går ind for idéen, er både formanden, Margrethe Vestager, og næstformanden, Morten Østergaard, imod.

De skriver i en kommentar, at "det er allerede i dag sådan, at når man vil giftes, skal man først henvende sig til sin kommune. Dette sker ved at udfylde og sende en ægteskabserklæring til kommunen. Kommunen undersøger, om betingelserne for ægteskab er i orden. Er de det, udstedes der en prøvelsesattest. Prøvelsesattesten skal vises til den myndighed, der står for vielsen sammen med fødsels-, dåbs- eller navneattest.

Herudover behøves ikke yderligere ulejlighed med at henvende sig til flere myndigheder/myndighedsudøvere."

Det er efterhånden tradition ved radikale landsmøder, at forholdet mellem kirke og stat kommer til debat. Tidligere har man vedtaget at arbejde for at adskille de to, og sidste år drøftede man, om kommuner skulle kunne skride ind over for kirkers klokkeringning. Det blev dog stemt ned.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

©SYLVESTRE/MAXPPP - NICE 13/01/08. SALON DU MARIAGE FIGURINEWEDDING FAIR - STOCK PICTURE
©SYLVESTRE/MAXPPP - NICE 13/01/08. SALON DU MARIAGE FIGURINEWEDDING FAIR - STOCK PICTURE