Rasmus Nordqvist: EU skal være en samlet og progressiv stemme i udenrigspolitikken

For at sikre en grøn omstilling skal EU årligt bruge 500 milliarder samt indføre en CO2-skat. Det mener Rasmus Nordqvist, der er Alternativets spidskandidat til EU-valget, som også efterspørger et fælles europæisk asylsystem

Hen mod valget til Europa-Parlamentet bringer Kristeligt Dagblad interviews med alle partiers spidskandidat, hvor de forholder sig til tre værdipolitiske emner: Flygtninge- og migrantstrømme, forfulgte kristne og klima.
Hen mod valget til Europa-Parlamentet bringer Kristeligt Dagblad interviews med alle partiers spidskandidat, hvor de forholder sig til tre værdipolitiske emner: Flygtninge- og migrantstrømme, forfulgte kristne og klima. Foto: Iben Gad.

Rasmus Nordqvist, spidskandidat for Alternativet til europa-parlamentsvalget, mener du, at EU skal sørge for at mindske antallet af flygtninge og migranter, der kommer til Europa?

"EU skal bekæmpe de reelle årsager til, at så mange millioner mennesker tvinges på flugt fra deres hjemland. EU skal spille en større fredsbevarende rolle, og vi er nødt til at se på u-landenes langsigtede udvikling, når det kommer til klima og handelsaftaler. Det er derfor positivt, at man har et ønske om bidrage med en højere udviklingsbistand. Samtidig skal EU leve op til internationale konventioner. Med Tyrkiet-aftalen er det spørgsmålet, om det er tilfældet i dag, i og med det ikke er lovligt at sende folk tilbage til et usikkert hjemland.

Det er blevet populært at sige, at man politisk vil sikre de ydre grænser. Det kan EU da godt arbejde med, men søger en flygtning asyl i Europa, kan vi ikke bare skubbe vedkommende væk. Derfor mener jeg også, at vi skal have udarbejdet et fælles asylsystem. Som minimum burde Danmark tage kvoteflygtninge, men fra EU’s skal vi gøre mere end det. Hvad det vil betyde i tal, kan jeg ikke sige. Det er dybt uinteressant at diskutere tal."

Har EU en særlig forpligtelse til at hjælpe forfulgte kristne?

"EU har en forpligtelse til at hjælpe mennesker, der forfølges på baggrund af deres religion, seksualitet, køn eller etnicitet. Vi skal internt i EU overholde vores grundlæggende værdier og handle efter internationale konventioner. Det skal vi huske på, når vi giver beskyttelse til mennesker. I dag er EU meget fragmenteret på det her område, og generelt så jeg gerne, at EU var en mere samlet og progressiv stemme udenrigspolitisk. Det vil klæde EU i forbindelse med for eksempel Israel-Palæstina-konflikten."

Hvad skal EU gøre for at bekæmpe klimaforandringerne?

"Fra Alternativets side vil vi blandt andet rejse 500 milliarder euro om året i fem år til den grønne omstilling og til infrastruktur, transport og energi. Den omstilling er der ikke finansiering til lige nu, og derfor præsenterer vi et konkret forslag, som kan finansieres gennem grønne obligationer. Vi foreslår også at indføre en CO2-skat, for EU bør stå sammen om at kræve, at klimabelastning prissættes i overensstemmelse med de samfundsmæssige omkostninger.

Derudover skal EU have en bindende klimaaftale og en klimadomstol, der arbejder for at håndhæve aftalen. Det ser vi allerede nu, at flere partier er klar til at støtte."

Hvad gør du personligt for at mindske dit CO2-aftryk?

"Jeg tænker mere på mit generelle forbrug, og jeg genbruger og bytter mere. Jeg har hverken bil eller kørekørt, så jeg bruger enten cyklen eller offentlig transport. Derudover har jeg heller ikke spist kød i snart 10 år."