Reaktioner på den nye Radio4: ”Forudsigelig og uden kant”

Den nye FM-kanal Radio4 overtog natten til i går Radio24syvs sendetilladelse. De første timers udsendelse, der var præget af udfordringer med teknikken, får en hård modtagelse

Anne-Marie Dohm, direktør for den nye Radio4, er, i betragtning af hvor længe kanalen har haft til at forberede sig, imponeret over den nye stations første sendetimer. – Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix.
Anne-Marie Dohm, direktør for den nye Radio4, er, i betragtning af hvor længe kanalen har haft til at forberede sig, imponeret over den nye stations første sendetimer. – Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix.

Ved midnat natten til i går slukkede Radio24syv for signalet, hvorefter den nye Radio4 femten sekunder senere overtog sendefladen med ordene:

”Velkommen til Radio4. Du lytter til den første time nogensinde.”

Kanalen har haft travlt med at blive klar til premieren, kunne man kort efter høre på redaktionschef Viktor Reddersen:

”Jeg er kollapset fysisk, men er høj mentalt,” sagde han til DR.

De første timer af den nye taleradios levetid var dog ikke helt uden udfordringer. De lyttere, der havde klikket sig ind på den nye radios hjemmeside for at lytte med, blev mødt med beskeden om, at ”servicen er utilgængelig”.

Også programmets morgenflade havde problemer, da flere aftalte interviews med kilder ikke kunne gennemføres, fordi der var problemer med radioens telefon.

Ikke desto mindre er kanalen – forberedelsestiden taget i betragtning – kommet godt fra land, mener Radio4’s direktør, Anne-Marie Dohm. Hun gør status efter de første 14 timers udsendelse:

”Jeg synes, det går rigtig godt. Det er altid med en vis nervøsitet og spænding, når man går i luften uden at have haft en uropførelse. Vi har haft nogle gode programmer, og værterne gør det virkelig godt. Der har været gode historier og gode debatter,” siger Anne-Marie Dohm.

I aviser og på sociale medier er reaktionerne på Radio4 mere afmålte.

Niels Lillelund, kulturjournalist på Morgenavisen Jyllands-Posten, lyttede til kanalens første timer og præmierer dem med to ud af seks stjerner. I anmeldelsen skriver han blandt andet:

”Generelt har politikerne næppe noget at være bange for fra den nye Radio4. Den lyder som aarhusiansk lokalradio på statsfinansieret speed, resten er forudsigeligt som døden og DR: Mænd er fra Mars, tro er islam, og for de religiøst hjemløse varetages klimareligionen af en tidligere vejrvært og udenrigspolitikken af en af godhedsindustriens mange vandrepokaler.”

Niels Lillelund er dog åben for, at lytteroplevelsen med tiden kan blive bedre.

”De grinede også ad Radio24syv i begyndelsen; det gjorde jeg for resten også selv,” afslutter han.

Da Radio24syv i 2011 begyndte at sende, var det også med både tekniske og ifølge flere også redaktionelle begyndervanskeligheder.

Heller ikke dagbladet Politikens anmelder, Henrik Palle, er udelt begejstret. Han bedømmer Radio4’s første morgenflade til tre ud af seks hjerter og skriver:

”Man har ikke opfundet hverken hjulet, den dybe tallerken, det varme vand eller tomater på dåse. I stedet har man brugt en kendt, klassisk og elsket opskrift: det veltempererede nyhedsmagasin, hvor kanterne er lige så skarpe som en candyfloss og tænderne så få som hos en teddybjørn. Det kan godt gå hen og blive et problem for stationen.”

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, der af flere – især af Radio24syv’s nu tidligere kanalchef Mads Brügger – er blevet beskyldt for at have lagt den nu lukkede radiostation i graven, glæder sig til at lytte med.

Han skrev torsdag aften – altså inden Radio4 var gået i luften – i et opslag på Facebook, at der nu begynder et nyt ”eventyr i medieverdenen”. Opslaget har fået mere end 1500 vrede reaktioner. Her ønskes han blandt andet tillykke med at have fået en ny radiokanal, der sender et trosprogram med sangeren og muslimen Isam B., klimaprogrammet ”Klimatosset” og en udsendelse med titlen ”Blomsterbørns Hørm”. I sidstnævnte vil tidligere formand for Ateistisk Selskab og ligeledes tidligere medlem af Folketinget for Alternativet Anders Stjernholm undersøge, om det er værd at genoplive nogle af hippie-bevægelsens idealer fra 1960’erne og 1970’erne.

Radio4 sender hele døgnet, hvoraf de 18 af timerne skal være nyproducerede.