Prøv avisen

Redaktører risikerer fængsel

En række danske chefredaktører er blevet hovedpersoner i en retssag i Jordans hovedstad Amman om genoptrykningen af en tegning af profeten Muhammed - uden at de pågældende redaktører selv er til stede. -

Den jordanske gruppe Profeten Forener Os har indledt en retssag mod nogle af de danske chefredaktører

En række danske chefredaktører er blevet hovedpersoner i en retssag i Jordans hovedstad Amman om genoptrykningen af en tegning af profeten Muhammed uden at de pågældende redaktører selv er til stede. Selvom ingen af de 10 danske chefredaktører eller tegneren Kurt Westergaard er blevet kaldt til formel afhøring, er den jordanske retssag imod dem i praksis allerede begyndt.

Tidligt i går morges afhørte en jordansk dommer vidner i sagen om offentliggørelsen af Kurt Westergaards Muhammed-tegning i danske dagblade. I dag fortsætter vidneafhøringen, og chefanklageren Osama Bettar, der repræsenterer den jordanske gruppe Profeten Forener Os, håber, at sagen vil ende med udlevering af de danske chefredaktører til Jordan efterfulgt af fængsling i op til 10 år.

Jeg kan ikke vide, hvad dommeren vil beslutte, men jeg ser absolut en mulighed for, at dommeren vil bede Interpol om hjælp til at arrestere de danske chefredaktører, siger Osama Bettar til Kristeligt Dagblad.

Sagsanlægget mod Kurt Westergaard og de danske chefredaktører er muligt i Jordan, fordi det ifølge jordansk lov er tilladt at anmelde danske dagblade for at gøre profettegningen tilgængelig for den jordanske befolkning via internettet og på den måde udsætte jordanere for blasfemi.

Osama Bettar tager også højde for, at den jordanske dommer vil afvise sagsanlægget mod de 11 danskere. Derfor er han i færd med at forberede en mere omfattende sag, der skal forhindre de 11 danskere i at besøge verdens muslimske lande, med mindre de ønsker at blive arresteret.

Vi har oprettet et kontor i Syrien og et i Egypten, der indsamler beviser for blasfemi mod islam og profeten Muhammed, og indtil der bliver indgået en international aftale om forbud mod blasfemi mod Muhammed og islam, vil vi rejse sager i samtlige muslimske lande, siger han.

Forklaringen på, at den jordanske sag kun omfatter 10 ud af de i alt 17 oprindelige dagblade, den jordanske gruppe havde på sin liste, er, at der indtil videre kun er indsamlet beviser mod 10 danske dagblade. Oprindelig stod Kristeligt Dagblad og chefredaktør Erik Bjerager også på listen, men avisen og chefredaktøren blev slettet 10 minutter før, den endelige liste blev afleveret til dommeren på grund af mangel på beviser.

De chefredaktører, vi har lagt sag an mod, har vi alle sammen beviser imod, og i de tilfælde, hvor enkelte dagblade er blevet taget af listen, er der tale om mangel på beviser, siger Osama Bettar.

Han tilføjer, at det ikke har været muligt for gruppen Profeten Forener Os at skaffe originalversioner af de omtalte dagblade og deres hjemmesider fra dagen, hvor profettegningen blev genoptrykt.

allan@kristeligt-dagblad.dk