Reden Genbrug hjælper gadens udsatte kvinder – og kloden

I anledning af Kristeligt Dagblads 125-års jubilæum uddeler avisen Kristeligt Dagblads Pris til fem organisationer, hvis diakonale arbejde i høj grad bygger på frivillig indsats. En af modtagerne er KFUK’s genbrugsbutikker, hvor tøj får et nyt liv, og overskuddet går til nogle af de mest udsatte kvinder i landet. 79-årige Ulla Nielsen har været frivillig i butikken i København i seks år

79-årige Ulla Nielsen har været frivillig i butikken i København i seks år.
79-årige Ulla Nielsen har været frivillig i butikken i København i seks år. . Foto: Leif Tuxen.

Jeg var spejder som barn og har været frivilligt aktiv, siden jeg som 15-årig blev patruljeleder. Spejdertiden har kodet mine gener til at blive ved med at være frivillig, tror jeg. I hvert fald har jeg været det i KFUK’s Sociale Arbejde siden 1979, hvor jeg også var ansat i 28 år som bogholder. Da jeg gik på pension, fortsatte jeg som frivillig på kontoret.

Senere manglede de en i Reden Genbrug i Istedgade i København. Der er også butikker i Aalborg og Odense. Egentlig skulle jeg bare lige have været der en august måned, men nu er det altså blevet til seks år. Det er en rar fornemmelse, at der er brug mig, og at jeg kan gøre noget, som andre har glæde af. Det gør også mig selv glad og er et fantastisk fællesskab. Det er specielt sjovt og interessant, at jeg møder alle slags mennesker i butikken. Langt de fleste er glade og giver udtryk for, at de synes godt om vores butik.

Overskuddet fra vores butikker går til Rederne, der hjælper de kvinder, som lever i misbrug og prostitution. Her kan de få et frirum fra det hektiske miljø på gaden og gratis rådgivning og støtte til at skabe sig selv en bedre livssituation. Det er en hjertesag for mig, for de piger har et svært liv. Når man kan prise sig lykkelig for at være gået igennem livet uden de store udfordringer, er det fantastisk at kunne være med til at hjælpe nogen, der ikke har været lige så heldige. Jeg ville ikke selv egne mig til at være frivillig i Reden, men jeg kan være det i butikken og på den måde støtte deres arbejde økonomisk.

Jeg er 79 år og har både fået en ny hofte og et nyt knæ, og det kan være hårdt at være på benene i butikken en hel dag. Jeg er der hver mandag, hvor jeg kommer klokken 10 og begynder at sortere tøj, indtil vi åbner klokken 12. Der har ikke været mange ledige øjeblikke på sådan en dag, når vi lukker butikken klokken 17. Det er strengt for mine ben, men jeg har ingen planer om at stoppe. Det gør jeg først, når min krop ikke kan mere.

Det er meningsfuldt for mig, at jeg er frivillig i netop en genbrugsbutik. Det er en ren ”win-win-situation”, for vi tjener penge til et godt formål og samtidig er der nogle, som får glæde af det tøj og de ting, der ellers ville blive smidt ud.

Der er flere og flere mennesker, der sætter en ære i, at de handler i genbrugsbutikker. Unge mennesker kommer ind ved juletid og fortæller, at de i deres familie har besluttet, at julegaver kun skal være fra genbrugsbutikker. Det er mit indtryk, at det øgede fokus på klimaet har fået mange til at tænke over, at vi skal bruge klodens ressourcer på en bedre måde.

Sommetider kan det overraske, hvad folk donerer til os. Jeg kan blandt andet huske, at vi fik en Kaj Bojesen-abe ind, som vedkommende ellers kunne have solgt for flere hundrede kroner. Vi får også en del smykker. Jeg er så heldig, at jeg er gift med en guldsmed, og han pudser smykkerne op, så vi kan sælge dem lidt dyrere. Man kan næsten sige, at han på den måde også er frivillig i butikken.

Vi er enormt glade og stolte af at få Kristeligt Dagblads Pris og jublede, da vi fik det at vide. Nu er det vores tre butikker, der er så heldige at få prisen, men jeg synes egentlig, at alle, der arbejder i en genbrugsbutik, kan være glade for, at netop genbrugsbutikker hædres med en pris.

Det betyder helt sikkert noget for mig, at det er i en kirkelig organisation, jeg er frivillig. Det er ikke nødvendigvis noget, jeg går og tænker over hele tiden, men det er meget naturligt for mig, fordi jeg har været vant til at komme i en kristen organisation.

Her føler jeg mig hjemme, for værdierne og fundamentet er i overensstemmelse med min egen tro.