Prøv avisen
Politik

Regering afviser krav: Tolkegebyret består

”Det er velkendt, at Socialdemokratiet stemte for tolkegebyret, mens Enhedslisten, SF og De Radikale stemte imod. Det er der ikke noget nyt ved,” konstaterer sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

S vil trods pres fra støttepartier og Lægeforeningen holde fast i omstridt tolkegebyr. Socialdemokratisk regionsrådsformand kritiserer beslutningen

Den omstridte egenbetaling, hvor patienter skal punge ud med op til 1645 kroner for at have en tolk med på hospitalet, bevares. I en skriftlig kommentar til Kristeligt Dagblad afviser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) et krav fra støttepartierne, der tidligere på sommeren forlangte tolkegebyret afskaffet.

”Det er velkendt, at Socialdemokratiet stemte for tolkegebyret, mens Enhedslisten, SF og De Radikale stemte imod. Det er der ikke noget nyt ved,” udtaler Magnus Heunicke.

En melding, der skuffer regeringens støttepartier.

”Det er både utilfredsstillende og skuffende. Vi har åbenbart en socialdemokratisk regering, der vil lade penge komme mellem patienter og sundhedsvæsen,” siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører i Enhedslisten.

SF’s Kirsten Normann Andersen kalder regeringens holdning for ”uforståelig”.

”Tolkegebyret er dyrt og bureaukratisk, og det har intet med integration at gøre. Det skal væk, og vi vil blive ved med at trykke Social- demokratiet på maven, indtil de indser det,” siger SF’s sundhedsordfører.

Tolkegebyret blev i 2018 vedtaget af VLAK-regeringen med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Med det kan personer, der har boet i Danmark i mere end tre år, ikke længere få gratis tolkning ved lægebesøg. Beløbet, som skal betales for tolkning, varierer fra 191 til 1675 kroner.

Socialdemokratiet var i udgangspunktet imod tolkegebyret, men vendte i foråret 2018 på en tallerken med henvisning til, at egenbetalingen ville hjælpe med at få udlændinge og indvandrere til at lære dansk.

Ifølge Andreas Rudkjøbing, formand i Lægeforeningen, har ordningen dog en lang række uheldige bivirkninger.

”Folk bliver væk fra deres konsultationer, hvilket forsinker deres diagnostik og behandling. I sidste ende kan de udvikle mere alvorlige sygdomme, end de ellers ville have gjort.”

Lægeforeningen oplever heller ikke, at sprogbarrieren brydes af tolkegebyret. I stedet er tendensen, at flere og flere familiemedlemmer tolker på vegne af patienter.

”Når man er sårbar, syg og måske traumatiseret, er det meget vanskeligt at lære et nyt sprog. I stedet for en tolk bruger mange familie eller bekendte. Det er både uetisk og en trussel mod patientsikkerheden, hvis et barn skal tolke for sin mor eller far,” siger Andreas Rudkjøbing.

Nye tal, som Kristeligt Dagblad har fået fra landets fem regioner, viser store geografiske forskelle i opkrævningen af tolkegebyret.

Region Midtjylland har eksempelvis sendt regninger til patienter for 3,8 millioner kroner siden juli 2018, da gebyret trådte i kraft.

I samme periode har Region Nordjylland kun opkrævet lidt over en halv million kroner.

Alt i alt har regionerne opkrævet betaling for tolke for lidt over 11 millioner kroner. Visse regninger kan dog ende med at blive afskrevet, da patienter med specielle behov kan fritages for tolkegebyret. Samlet set er det et beløb, som får SF op af stolen.

”11 millioner er voldsomt. Brugerbetaling i sundhedsvæsenet er uacceptabelt. Tolke er dyre, og de borgere, der skal betale regningerne, er typisk ikke rige,” siger Kirsten Normann Andersen.

Danske Regioner har fra begyndelsen været modstandere af tolkegebyret. Formand Stephanie Lose (V), der desuden er regionsrådsformand i Sydjylland, har over for DR Nyheder kaldt ordningen for ”uforsvarlig”.

Den socialdemokratiske regionsrådsformand i Nordjylland, Ulla Astman, er skuffet over beslutningen fra hendes partifæller på Christiansborg.

”Jeg synes stadig, at tolkegebyret er en dårlig idé. Men jeg respekterer, at regeringen har en anden holdning.”

Er det god socialdemokratisk politik, at folk uden tilstrækkelige danskkundskaber skal have pungen op af lommen ved lægebesøg?

”Regeringen har nogle andre nuancer og hensyn at tage end os regionalpolitikere, herunder en bedre integration, og det har jeg forståelse for. Men hvad angår sundhedspolitik, er tolkegebyret ikke befordrende for patientsikkerheden,” siger hun.

Tror du, at tolkegebyret gavner integrationen?

”Jeg tror ikke, at betaling til en tolk er afgørende for, om man lærer dansk.”

Hvorfor har du forståelse for regeringens beslutning, hvis tolkegebyret skader patientsikkerheden og samtidig ikke betyder, at folk lærer dansk?

”Jeg kan godt forstå, at man har indgået nogle politiske aftaler og har nogle hensyn at tage i forhold til integrationen. Men nogle gange er vi i Socialdemokratiet bare ikke enige om, hvad der skal prioriteres højest.”

Så du er uenig i sundheds- minister Magnus Heunickes beslutning?

”Ja. Jeg er uenig med sundhedsministeren, hvad angår tolkegebyret, men jeg respekterer beslutningen.”