Prøv avisen

Regering vil fjerne hjælp på 150 millioner kroner fra almennyttige foreninger

Foto: Jacob Ehrbahn/ritzau

Regeringen ønsker at nedlægge ordning, der giver almennyttige foreninger delvis momskompensation. Det er komplet urimeligt, mener formand for brancheorganisation

De sidste 10 år har almennyttige foreninger delvist kunnet få momsen tilbage, når de har købt kontormøbler, elektronik og andre varer. Det har de sidste tre år kostet staten over 150 millioner kroner om året, men står det til regeringen, skal den ordning nu nedlægges.

Det fremgår af regeringens forslag til finansloven for 2018, der blev præsenteret i dag.

I udspillet hedder det, at der er sket en ”utilsigtet glidning væk fra ordningens oprindelige formål”, siden den blev indført i 2007. Derfor ønsker regeringen at nedlægge den for at frigøre midler til en styrket kontrolindsats i SKAT.

Det er komplet urimeligt, mener Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisations (ISOBRO) formand Robert Hinnerskov:

”De 150 millioner kroner er et lille beløb i den samlede finanslov, men for de enkelte organisationer er det en katastrofe, og helt urimeligt i forhold til den vigtige opgave, som organisationerne løfter,” siger han og tilføjer, at han ikke aner, hvad regeringen mener med formuleringen om, at der skulle være sket en glidning væk fra ordningens oprindelige formål.

Heller ikke Dansk Røde kors er begejstret for forslaget.

”Afskaffelsen af ordningen kommer uden varsel og vil have konsekvenser for vores arbejde. Vores årlige kompensation svinger, men har i gennemsnit de sidste tre år været på 850.000 kroner årligt, hvilket svarer til, hvad det koster at drive vores besøgstjeneste, som hver uge besøger 8000 ensomme mennesker,” siger økonomichef Marie Degn Bertelsen.

Kristeligt Dagblad har uden held forsøgt at få uddybet, hvad der menes med formuleringen om, at ”der er sket en utilsigtet glidning væk fra ordningens oprindelige formål”.

Ifølge momsdirektør ved rådgivningsfirmaet TimeTax, Søren Engers Pedersen, mener regeringen formentlig, at ordningen er blevet udvidet gevaldigt over de seneste år. Hvor den oprindeligt var tiltænkt almennyttige og velgørende foreninger, har festivaler og efterskoler på det seneste også kunnet ansøge om momskompensation via ordningen, siger han til Fyens Stiftstidende.

Hvis det er meningen med formuleringen, forstår Robert Hinnerskov fra ISOBRO ikke ønsket om at nedlægge ordningen helt.

”Jeg forstår ikke, at man i så fald ikke tager nogle initiativer til at rette op på det, hvis efterskoler eller andre får en utilsigtet bid af kagen. I stedet ødelægger man det for alle almennyttige foreninger, der allerede har budgetteret med en momskompensation for næste år,” siger han.

I finanslovsforslaget fremlægger regeringen desuden et ønske om at oprette en pulje på 67,1 millioner kroner til støtte af almene foreninger. Det fremgår ikke, hvordan foreningerne får adgang til disse penge.

Det lykkedes ikke Kristeligt Dagblad at få en kommentar fra en repræsentant fra regeringen inden redaktionens deadline.