Prøv avisen

Regeringen forventer, at flere kommer i arbejde

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) var glad ved udsigterne for Danmarks økonomi. - Arkiv Foto: Scanpix

Flere kommer i arbejde, og væksten stiger mere end ventet - privatforbruget for i år er opjusteret med 0,2 procentpoint. Sådan lyder regeringens vurdering af dansk økonomi, der kom i går

Dansk økonomi tegner endnu lysere end tidligere ventet. Det viste regeringens konvergensprogram, der blev præsenteret i går.

Programmet viste, at 15.000 flere danskere forventes i arbejde i 2020 samt en opjustering af væksten i bruttonationalproduktet (BNP) på 0,2 procent.

Det var derfor en glad økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard (R), der præsenterede programmet.

”Økonomien stemmer i Danmark. Regeringens ærinde har været at bringe Danmark igennem krisen i en hård tid. I stedet for en økonomi, der skrumper, har vi en økonomi, der vokser, sagde Morten Østergaard.

Konvergensprogrammet sendes til EU som bevis for, at Danmark overholder de forpligtelser, som blev aftalt i finanspagten.

Både cheføkonom i Danske Bank, Steen Bochian, og chef-analytiker i Nykredit, Tore Stramer, kan godt forstå regeringens begejstring.

”Det er ikke overraskende, at regeringen skruer op for optimismen. De økonomiske nøgletal er grundlæggende blevet bedre hen over de seneste måneder, og skønnet fra december er derfor også for negativt,” siger Steen Bocian.

”Ser vi prognosen i sømmene, er der generelt tale om konservative skøn fra ende til anden. Man kan dermed heller ikke skyde regeringen i skoene, at den har et for positivt syn på den økonomiske vækst her i valgåret,” siger Tore Stramer.

Hos Venstre var finansordfører Peter Christensen dog ikke imponeret.

”Det er ikke specielt høje tal. Det bekymrer mig politisk, at regeringen bruger tallene til at argumentere for, at alt er godt,” siger han.

Han påpeger, at regeringens budget for 2015 kun klarer EU's krav om et underskud på under tre procent af BNP ved hjælp af de 17,1 milliarder kroner, regeringen får ind ved at fremrykke pensionsbeskatning.

I konvergensprogrammet kan man læse, at indtægterne fra den såkaldte pensionsfinte aftager så meget, at Danmark i 2016 igen står med et underskud på 2,6 procent af BNP på de offentlige finanser. Altså 0,4 procentpoint fra EU's grænse.

Samtidig har regeringen også nedjusteret den forventede indkomst fra salg af nordsøolie. Det betyder, at der er 10,5 milliarder kroner mindre i statskassen end forventet de næste to år.

De fine tal var heller ikke helt nok til, at Morten Østergaard ville sende Danmark endegyldigt ud af finanskrisen.

”Jeg vil sige det på den måde, at det går fremad i Danmark. Alle, der iagttager vores økonomi, er enige om, at i år bliver bedre end sidste år og næste år bliver endnu bedre.”