Regeringen går DF i møde med nye udlændingestramninger

Udlændingeområdet skal strammes yderligere, mener regeringen. Regeringen begynder at tage sit støtteparti alvorligt, siger Dansk Folkepartis Martin Henriksen

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil nu imødekomme Dansk Folkeparti i de snarlige finanslovsforhandlinger med konkrete forslag:

Integrationsydelsen skal sænkes med 2000 kroner om måneden for enlige mødre eller fædre og 1000 kroner for hver af forsørgerne i familier, hvor mor og far bor sammen. Derudover skal der indføres et loft over familiesammenføringer, og en kontant bonus, hvis en flygtning takker nej til familiesammenhøring.

Det fremgår af et såkaldt idékatolog, som DR’s P1-program Slotsholmen er kommet i besiddelse af. Således fortæller programmet Slotsholmen, at hvis Inger Støjberg ønsker at gå videre med forslagene, vil de blive lagt på bordet, når hun og Dansk Folkeparti mødes til forhandlinger efter efterårsferien.

Med de konkrete forslag i hånden bevæger regeringen sig nu henimod et tættere samarbejde med sit støtteparti, forklarer mener Lars Hovbakke Sørensen, historiker og adjunkt, ph.d., ved University College Sjælland:

”Det her er klart et udtryk for, at regeringen rykkere nærmere Dansk Folkeparti. Samtidig med at der internt i Venstre er nogle, som rent faktisk ønsker at føre en strammere udlændingepolitik, er det med henblik på et kommende valg i høj grad fordelagtigt for regeringen at holde sig gode venner med sit støtteparti,” siger han.

Ifølge Jarl Cordua, borgerlig politisk kommentator og medlem af Venstre, tyder det på, at regeringen er presset af formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl:

”Venstre har i sinde at vise, at man rent faktisk har noget at tilbyde Dansk Folkeparti. De ønsker ganske enkelt at lukke munden på dem, der går og siger, at regeringen ikke lytter til sit støtteparti,” forklarer han.

”I øjeblikket er situationen på Christiansborg den, at der foregår en magtkamp mellem Dansk Folkeparti og regeringen. Og for tiden render Kristian Thulesen Dahl rundt og siger, at hvis ikke de kommer med noget (på udlændingeområdet, red.), så kommer der valg. Det lægger selvfølgelig et pres på regeringen.”

Hos Dansk Folkeparti ønsker man et paradigmeskifte i udlændingepolitikken – jo strammere, desto bedre. Det skifte imødekommer Inger Støjberg nu ”en smule”, men det vil højst sandsynligt ikke være nok, vurderer Peter Nedergaard, professor i statskundskab på Københavns Universitet:

”Dansk Folkepartis paradigmeskifte går ud på, at hvis der er mulighed for, at flygtninge kan rejse hjem til der, hvor de kommer fra, så skal de det. Det er umiddelbart kun et af forslagene, som taler for det, nemlig den kontante bonus,” siger han.

Martin Henriksen, udlændinge- og værdiordfører hos Dansk Folkeparti, mener, at idékataloget er udtryk for, at regeringen begynder at lytte til Dansk Folkeparti. Han tager dog det forbehold, at der er tale om interne dokumenter, og at forslagene ikke er blevet bekræftet af Inger Støjberg selv.

”Det tyder på, at regeringen begynder at tage sit støtteparti alvorligt. Det undrer mig ikke, at den arbejder med forskellige tanker og idéer om, hvordan de kan imødekomme os. Det ville jo først for alvor være et problem, hvis den ikke gjorde det,” siger han.

Samtidig er det for tidligt at sige, om regeringen nærmer sig det ifølge Dansk Folkeparti nødvendige paradigmeskifte, mener han. Dertil kommer, at Inger Støjberg ikke lægger op til at afskaffe den omdiskuterede integrationsgrunduddannelse (IGU). Til det siger Martin Henriksen:

”Vi har fra begyndelsen været imod IGU. Den fungerer som et incitament til at blive i Danmark. Vores politik er uændret,” siger han.