Prøv avisen

Regeringen giver 25 millioner til Syrien-opposition

Den syriske opposition til Assad-styret får 25 millioner kroner fra Danmark til basale vilkår for civile

Danmark giver 25 millioner kroner til "Syrian Recovery Trust Fund" og er dermed den første officielle bidragyder til fonden efter de to stiftere, Tyskland og De Forenede Arabiske Emirater, oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

I sidste uge besluttede Folketingets finansudvalg at give 100 millioner kroner til nødhjælp til syriske flygtninge, og udenrigsminister Villy Søvndal (S) er glad for det hurtige danske støtte til Syriens opposition til Assad-regimet.

- Det følger op på vores i forvejen store støtte til de moderate oppositionskræfter og vores indsats for den syriske lokalbefolkning, siger Villy Søvndal i pressemeddelelsen.

Udenrigsministeren kalder hjælpen til oppositionen i Syrien for en "politisk prioritet for mig og regeringen".

- Fonden kommer til at spille en vigtig rolle i de bestræbelser, som det internationale samfund og den moderate syriske opposition udfolder for at sikre basale levevilkår for civilbefolkningen i de oppositionskontrollerede områder, siger Villy Søvndal.

Fonden skal stabilisere og genskabe samfundsstrukturer, såsom sociale ydelser og infrastruktur, i de områder i Syrien, som oppositionen kontrollerer.

- En tidlig indsats som denne er helt central for stabiliseringen af områderne. Den er med til at forberede Syrien på den transitionsproces, som vi alle ønsker at se, udtaler Villy Søvndal.

Der er lagt op til, at de nordiske lande vil dele et sæde i fondens styrekomité. Danmark vil i første omgang sidde i komitéen på vegne af de nordiske lande. Den syriske oppositionskoalition vil også være repræsenteret i styrekomitéen.

- Det er en central opgave for det internationale samfund at bistå oppositionskoalitionen med at opbygge administrative funktioner, der skal hjælpe den syriske civilbefolkning i hverdagen, siger udenrigsministeren.

Indtil videre har Danmark samlet givet 95 millioner kroner i ikke-humanitær støtte og 436 millioner kroner i humanitær bistand til Syrien.