Prøv avisen

Regeringen i kovending: Støtter DF i Huda-sag

Regeringen støtter nu et beslutningsforslag fremsat af Dansk Folkeparti, der med tilbagevirkende kraft skal ændre loven om repatrieringsstøtte. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og Pia Kjærsgaard (DF) ses her sammen til samråd tilbage i februar. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet vil alligevel støtte et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, der kan få afgørende betydning for ændringer i repatrieringsloven. Forslaget skal sikre, at manden, der er tiltalt i Huda Ali Ahmad-sagen, ikke får penge fra den danske stat, hvis han dømmes for mord i Syrien

S-regeringen har undveget et udlændingepolitisk nederlag om den såkaldte repatrieringsstøtte – en hjemrejsebonus til herboende udlændinge, der frivilligt forlader Danmark mod til gengæld at få et stort pengebeløb fra staten udbetalt som støtte.

I sidste uge kom S-regeringen ellers uventet i uføre i sagen.

Her valgte en samlet højrefløj og SF at tilslutte sig et beslutningsforslag fremsat af Dansk Folkeparti, der med tilbagevirkende kraft ville ændre loven om repatrieringsstøtte.

Forslaget var stillet, efter at Kristeligt Dagblad har afsløret, hvordan syreren Hussein Abbas står til at få over 100.000 kroner i repatrieringsstøtte udbetalt af de danske myndigheder om under et år.

Efter sin hjemrejse til Syrien har Hussein Abbas tilstået at have dræbt sin herboende kone, Huda Ali Ahmad, og deres fælles otteårige søn. Den nuværende lovgivning giver ikke mulighed for at tilbageholde repatrieringsstøtten til Hussein Abbas.

Derfor havde Dansk Folkeparti stillet et beslutningsforslag om at ændre loven, så Hussein Abbas og andre i eventuelt lignende sager ikke får penge fra Danmark, hvis de dømmes for alvorlig kriminalitet.

Socialdemokratiet var enig i forslagets intention, men frygtede, at det kunne være i strid med Grundloven og ville derfor ikke stemme for Dansk Folkepartis forslag. Det vil de nu, efter at Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten, og SF er blevet enige om en tilføjet betænkningstekst til DF’s beslutningsforslag.

Ifølge teksten agter Socialdemokratiet at støtte forslaget og ændre loven med tilbagevirkende kraft, hvis ”det er muligt inden for rammerne af Grundloven og Danmarks internationale forpligtelser.”

”Vi var alt for teknokratiske at høre på, da beslutningsforslaget blev debatteret i Folketingssalen. Det skriger til himlen, at man kan få udbetalt repatrieringspenge efter at have begået alvorlig kriminalitet i sit hjemland. Nu er vi så blevet enige om en betænkning, så det ikke kommer til at ske i det omtalte tilfælde, hvis det kan gøres inden for rammerne af Grundloven,” siger Rasmus Stoklund, udlændingeordfører i Socialdemokratiet.

Et flertal i Folketinget pålægger jer med beslutningsforslaget at ændre loven. Har I været for langsomme til på eget initiativ at undersøge, om det kunne lade sig gøre inden for rammerne af Grundloven?

”Nej. Juraen skal undersøges ordentligt i en sag som den her, og det tager tid – også selvom det for en lægmand som mig kan virke frustrerende. Men jeg mener ikke, at vi har siddet på hænderne. Mattias Tesfaye (udlændinge- og integrations-minister, red.) var hurtigt ude og slå fast, at reglerne skulle undersøges og ændres, da sagen blev beskrevet i medierne,” siger Rasmus Stoklund.

Dermed ser det ud til, at Hussein Abbas ikke får de godt 100.000 kroner, han ellers havde udsigt til, udbetalt.

Samtidig skal det undersøges, om den første rate på 100.000 kroner, han allerede har fået udbetalt i hjemrejsebonus ved sin afrejse fra Danmark, skal tages fra ham. Med beslutningsforslaget pålægger Folketinget nemlig S-regeringen at ændre loven, så ”overførsler bremses og allerede overførte penge søges tilbagebetalt,” hvis den hjemvendte flygtning begår alvorlig kriminalitet i hjemlandet.

Men altså kun, hvis det kan lade sig gøre inden for Grundloven og konventionernes rammer.

Udlændingeordfører i Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt er tilfreds med, at partiets beslutningsforslag har fået regeringen på nye tanker.

”Der her både kan og skal løses inden for rammerne af Grundloven. Nu er der bred opbakning til Dansk Folkepartis forslag, men det har været underligt at opleve, hvordan regeringen skulle trækkes til truget. Det er længe siden, at Kristeligt Dagblad først skrev om den her sag,” siger han.

I et svar til Folketinget fra den 17. juni skriver Mattias Tesfaye, at regeringens ambition er at ændre loven ”hurtigt i næste folketingssamling” – altså formentlig til efteråret. Ifølge lækkede dokumenter fra Nyborg Kommune, som Kristeligt Dagblad er i besiddelse af, får Hussein Abbas sin rate på godt 100.000 kroner udbetalt i februar 2021, hvis ikke loven inden da er ændret.