Regeringen kan ikke fjerne ghetto-begreb

S-R-SF-regeringens ønske om at erstatte begrebet ghetto med udsatte områder og samtidig ændre kriterierne for de boligområder, der skal på ghettolisten, kan ikke realiseres. Det ville være brud på boligforliget

Den københavnske bydel Tingbjerg er røget af ghettolisten, fordi antallet af kriminelle i bydelen er nedbragt med otte personer.
Den københavnske bydel Tingbjerg er røget af ghettolisten, fordi antallet af kriminelle i bydelen er nedbragt med otte personer. Foto: Martin Sylvest Andersen.

De er vrede i Roskilde Kommune. Kommunens boligområder Æblehaven og Rønnebærparken er kommet på den nye ghettoliste, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter sendte ud i mandags. Formand for forebyggelses- og socialudvalget i Roskilde Morten Gjerskov (S) er forundret over, at boligområderne, som kommunen har gjort en stor social indsats for, pludselig kommer på en liste over ghettoer.

LÆS OGSÅ: Fattigdommen eksploderer i danske ghettoer

Det fungerer godt i de områder i øjeblikket. Derfor er det synd, at de får slynget en ghetto-betegnelse i hovedet. Det er ikke noget, der gør én til en supermotiveret, glad og stolt samfundsborger. Der er ikke nogen, der udvikler sig ved at få en skidtspand i hovedet, siger Morten Gjerskov. Han vil afskaffe ghettolisterne helt.

Det vil S-R-SF-regeringen ikke, men regeringspartierne har længe udtalt sig om, at begrebet ghetto skal erstattes med et mindre belastende ord som udsatte boligområder. Tilbage i februar 2012 talte Kristeligt Dagblad med regeringspartiernes boligordførere, der alle ville afskaffe ghetto-begrebet. Det samme vil de i dag, men ghettolisten blev stadig offentliggjort som Ny ghettoliste i mandags og ikke som en Liste over udsatte boligområder.

Samtidig vil regeringspartierne ændre kriterierne for, hvordan boligområderne havner på ghettolisten.

Radikale Venstre vil gøre ghettolistens kriterier mere retvisende, bredere og bedre. Det viser den nye liste også, at der er behov for, da et område som Tingbjerg i København ryger af listen, alene fordi de har nedbragt antallet af kriminelle med otte personer, siger Liv Holm Andersen, boligordfører for Radikale Venstre i Folketinget.

Forslaget om at ændre kriterierne tilslutter boligordfører for Socialistisk Folkeparti Eigil Andersen og boligordfører for Socialdemokratiet Jan Johansen sig.

Men som det ser ud nu, kan ændringerne ikke lade sig gøre. Da den daværende VK-regering indgik boligforliget i 2010, som blandt andet inkluderede en ghettoplan og ghettolister, gjorde den det sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Det betyder, at hvis den nuværende regering vil lave ændringer i forliget, skal den blive enig med de partier, der var med i forliget. Ellers er det forligsbrud, og det er ikke kutyme på Christiansborg.

Vi skal være enige i boligforligskredsen om navnet, men det har vi ikke været, siger Jan Johansen om, hvorvidt det skal hedde en ghetto.

Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, vil ikke ghetto-ordet til livs.

Politikere kan ikke afskaffe ghetto-begrebet, for det hedder ghetto i folkemunde. Folk oplever parallelsamfund i ghettoerne. Det er en misforstået debat at gøre op med ghetto-begrebet; jeg vil gøre op med ghettoerne, siger hun.