Regeringen kan ændre dagpengekrav, hvis den vil

Der er ingen formelle forhindringer, hvis regeringen ønsker at efterkomme Enhedslistens dagpengekrav

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og De Radikales leder Margrethe Vestager (R) kan godt forkorte genoptjeningsperioden til dagpenge, hvis de vil. Der er ingen formelle forhindringer, hvis regeringen ønsker at efterkomme Enhedslistens dagpengekrav.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og De Radikales leder Margrethe Vestager (R) kan godt forkorte genoptjeningsperioden til dagpenge, hvis de vil. Der er ingen formelle forhindringer, hvis regeringen ønsker at efterkomme Enhedslistens dagpengekrav. Foto: Jens Nørgaard LarsenDanmark.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og De Radikales leder Margrethe Vestager (R) kan godt forkorte genoptjeningsperioden til dagpenge, hvis de vil.

De Radikale begår nemlig ikke forligsbrud en politisk dødssynd på Christiansborg hvis partiet efterkommer Enhedslistens ønske om at forkorte genoptjeningsperioden fra 52 uger til 26 uger, oplyser Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby.

LÆS OGSÅ: EL kræver dagpengegaranti i finanslov

De Radikale har stemt for dagpengereformen, men de var ikke en formel del af forliget, siger hun.

Dermed kan Enhedslisten måske komme igennem med en afgørende indrømmelse i finanslovforhandlingerne, som vil gøre det lettere for eksempelvis håndværkere med sæsonarbejde at genoptjene retten til dagpenge.

Samme melding kommer fra Dansk Folkepartis kommende formand Kristian Thulesen Dahl:

Det Radikale Venstre stemte for det i folketingssalen, men indgik ikke som forligspart. Det vil sige, at Det Radikale Venstre ligesom resten af regeringen er fuldstændig fri til at lave om på de her ting, hvis de ønsker det, siger Kristian Thulesen Dahl.

LÆS OGSÅ: Danskerne til regeringen: Forlæng dagpenge

De Radikales gruppeformand Marianne Jelved bekræfter også, at der ikke er tale om et forlig, men siger:

Det, der står i regeringsgrundlaget, er vores holdning. Det er regeringens holdning.

Dermed holder Jelved fast i, at der ikke skal ændres på genoptjeningsperioden.

I de seneste uger er presset på De Radikale for at give sig på spørgsmålet om genoptjeningsperioden dog steget.

Efter Socialdemokraternes sommergruppemøde i onsdags sagde Enhedslisten og flere ledende fagforeningsfolk til Ritzau, at de ser en åbning fra Thorning på spørgsmålet.

Statsministeren fastslog meget klart, at regeringen ikke en gang til vil forlænge dagpengeperioden midlertidigt, når et ukendt antal danskere til nytår risikerer at miste retten til dagpenge.

Til gengæld lød Thorning mindre håndfast, når det gælder genoptjeningsperioden.

Thorning afviser ikke kategorisk, at regeringen vil lempe genoptjeningskravet.

Det er ikke en del af regeringens planer på nuværende tidspunkt, siger Helle Thorning-Schmidt.

Det er ordene på nuværende tidspunkt, mange har bidt mærke i.