Prøv avisen

Regeringen kritiseres for at holde pressen væk

Regeringen vil med en ny kommunikationsenhed placeret i Statsministeriet koordinere de politiske budskaber på tværs af ministerierne. Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er kritisk og frygter, at det bliver endnu et skjold over for pressen. - Foto: Scanpix

Regeringen centraliserer magten over sin kommunikation i Statsministeriet. Dansk Folkeparti ser det som et forsøg på at opsætte endnu et skjold mellem ministrene og journalister på Christiansborg

Regeringen vil forbedre sin kommunikation med omverdenen. Derfor søger den nu en leder af en helt ny kommunikationsenhed, der placeres i Statsministeriet. Med tiden skal den have to-fire medarbejdere. Et af de væsentligste formål er at koordinere politiske budskaber på tværs af regeringens ministerier blandt andet med hjælp fra sociale medier og en kommende, ny hjemmeside, regeringen.dk.

De gode hensigter til trods er Dansk Folkepartis grundlovsordfører, Søren Espersen, stærkt kritisk.

”Jeg frygter, at det er endnu et forsøg på at pakke sig ind i forhold til pressen. Der har været enkelte gode undtagelser som Bertel Haarder, Inger Støjberg, Birthe Rønn Hornbech og fra den tidligere regering også Martin Lidegaard, som pressen har kunnet få fat i, men ellers er det, jeg hører fra journalister på Christiansborg, at det bliver sværere og sværere at få direkte adgang til ministre. Kun tv-medier har efter særlig aftale kunnet få ministrene i tale, og det her kan blive endnu et skjold, regeringen sætter op over for pressen,” siger Søren Espersen.

Han peger på, at den tidligere regering afskaffede de ugentlige pressemøder med statsministeren, hvor pressen i det mindste havde en mulighed for at stille kritiske spørgsmål.

Ministeriernes kommunikationsafdelinger henviser ofte til, at mængden af henvendelser fra journalister er steget meget, og derfor er man nødt til at afvise flere henvendelser. Søren Espersen mener dog, at det ikke behøver være så svært for ministre at ringe tilbage. Oprettelsen af en hjemmeside med adressen regeringen.dk ser han som en parallel til kongehuset.dk, der også signalerer envejskommunikation.

Kommunikationseksperter ser mere positivt på idéen om en kommunikationsenhed i Statsministeriet.

”Jeg synes, det er berettiget og udtryk for en professionalisering at styrke koordineringen af regeringens kommunikation. I forvejen har man økonomisk og juridisk ekspertise i Statsministeriet, og med de ekstra ansættelser anerkender man, at der også er brug for kommunikationsmæssig ekspertise,” siger ekspert i kommunikation, lektor Klaus Kjøller fra Københavns Universitet.

Han medgiver, at det kan se mærkeligt ud, at der skulle være behov for et helt nyt kontor til at koordinere regeringens budskaber, når Venstre har regeringsmagten alene.

”På den ene side kan det virke paradoksalt, når der kun er ét parti i regeringen. På den anden side ville det være langt sværere at oprette et kontor i Statsministeriet med flere kommunikationsmedarbejdere, hvis regeringen bestod af mere end ét parti. Hvis den tidligere statsminister for eksempel havde gjort det samme, ville De Radikale sikkert have ment, at det var helt forkert, og at Udenrigsministeriet så som minimum også skulle styrkes tilsvarende for at holde magtbalancen mellem regeringspartierne,” forklarer Klaus Kjøller.

Professor Erik Albæk, Center for Journalistik på Syddansk Universitet, peger på, at kampen om at kontrollere dagsordenen mellem politikere og medier går langt tilbage.

”Tilbage i 1960'erne var politikere og især ministre nærmest ophøjede personer, og hvis man vil vide, hvad mikrofonholderi er, skal man se et ministerinterview på tv fra slutningen af 1960'erne. Så begyndte journalisterne så småt at stille kritiske spørgsmål, og politikerne svarede igen ved at ansætte medierådgivere, og det er den tango mellem politikere og presse, som fortsætter,” siger han.

I modsætning til Søren Espersen mener han, at oprettelsen af kommunikationsenheden i Statsministeriet kan betyde, at journalister får en mere direkte adgang til information fra regeringen. Ifølge Erik Albæk har politikerne aldrig brugt så meget tid på at kommunikere i medierne, som de gør i dag.

Jens Otto Kjær Hansen, rektor ved Danmarks Medie-og Journalisthøjskole, finder det naturligt, at politikerne i højere grad ansætter kommunikationsmedarbejdere.

”Politik er kommunikationspræget, det må vi konstatere. Politik styres af kommunikation i stedet for politiske idéer. Jeg tror dog ikke, at kommunikationsmedarbejderne nødvendigvis bliver et skjold for politikerne. Hvis det er tilfældet, er det naturligvis en særdeles dårlig tendens,” mener Jens Otto Kjær Hansen.

Andre læser lige nu