Regeringen møder den økonomiske mur i kampen mod corona

Lukning af vuggestuer og børnehaver samt et ”udansk” udgangsforbud har så høj en pris, at regeringen takker nej. Værktøjskassen for yderligere indgreb er ved at være tom

Ifølge statsministeren er Danmark nu i en mere omfattende nedlukning end i foråret. Ganske vist er den på enkelte områder faktisk mindre vidtgående. Daginstitutionerne holdes for eksempel stadig åbne, og politisk har blandt andre Enhedslisten argumenteret for, at vuggestuer og børnehaver burde lukkes.
Ifølge statsministeren er Danmark nu i en mere omfattende nedlukning end i foråret. Ganske vist er den på enkelte områder faktisk mindre vidtgående. Daginstitutionerne holdes for eksempel stadig åbne, og politisk har blandt andre Enhedslisten argumenteret for, at vuggestuer og børnehaver burde lukkes. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Hold to meters afstand til andre i supermarkedet eller i skoven, undgå at have social kontakt til flere end fem personer udover din nærmeste familie og aflys i det hele taget så mange arrangementer som overhovedet muligt. Bliv hjemme, hvis det er muligt.

En ”engelsk syge”, den stærkt smitsomme coronavariant B-117, har smidt sin dødelige last ned over Danmark, og statsminister Mette Frederiksen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og striben af ledende myndighedspersoner måtte tirsdag eftermiddag igen holde pressemøde om indgreb mod pandemien.

Ud over de nævnte tiltag vil der komme restriktioner på rejser til og fra lande, hvor den britiske og en sydafrikansk variant af smitten er udbredte, og tiltagene vil foreløbig være i kraft frem til den 17. januar. Statsministeren lægger ikke skjul på, at de formentlig vil blive forlænget ud over det. Teknisk set befinder Danmark sig nu i det højeste risikoniveau, niveau 5, med ”udbredt samfundssmitte og risiko for at kapaciteten på sygehusene overstiges”.

På papiret ser det ellers umiddelbart lidt bedre ud end tidligere. Myndighederne kunne tirsdag fortælle, at antallet af indlagte faldt med 22 til 942, og at kontakttallet er faldet fra 1,2 i sidste uge til 1,0 i denne uge, hvilket i teorien skulle betyde, at smitten er under kontrol. Hver smittet person smitter kun en anden. Den engelske variant er dog langt mere smitsom end den udgave af corona, der hidtil har floreret. Den spreder sig, og på en måned kan Danmark risikere at stå med samme voldsomme pres på sundsvæsenet, som Storbritannien oplever netop nu.

Det hører med til billedet, at vacciner mod corona er på vej ud i stort omfang, og allerede på fredag ventes alle plejehjemsbeboere, som ønsker en vaccination, at have fået den. Sundhedsmyndighederne mener, at man kan nå op på at vaccinere 100.000 personer dagligt, hvis vaccinerne bliver tilgængelige. Holder det tal stik, vil hele den danske befolkning teoretisk kunne vaccineres på et par måneder.

Alligevel indføres restriktionerne, fordi der et kapløb om at få udbredt immuniteten, inden den engelske variant for alvor får fat.

Ifølge statsministeren er Danmark nu i en mere omfattende nedlukning end i foråret. Ganske vist er den på enkelte områder faktisk mindre vidtgående. Daginstitutionerne holdes for eksempel stadig åbne, og politisk har blandt andre Enhedslisten argumenteret for, at vuggestuer og børnehaver burde lukkes.

På pressemødet i Statsministeriet lod Mette Frederiksen bare forstå, at pædagoger og andre ansatte i daginstitutioner ikke er mere udsatte for smitte end mange andre mennesker, som fortsat er nødt til fysisk at møde på arbejde. Pasningen af børn er helt afgørende for at kunne holde samfundets hjul i gang. Mange i vigtige job vil ikke kunne møde på arbejde, hvis de ikke kan få deres børn passet.

Derfor er der heller ikke mange værktøjer tilbage i værktøjskassen. Et egentligt udgangsforbud, som andre lande har sat i kraft, afviste Mette Frederiksen med ordene om, at et udgangsforbud står på allersidste side i bogen.

Udover at det ville være et hårdt og ”udansk” indgreb i den personlige frihed, ville et udgangsforbud også ramme produktion og detailhandel endnu hårdere end de restriktioner, der allerede er indført.

Regeringens uvilje til at tage yderligere initiativer nu viser i virkeligheden, at de samfundsøkonomiske interesser for første gang i pandemiens forløb har trumfet sundhedsargumenterne. I de allerførste uger af forløbet argumenterede statsministeren med, at ethvert dødsfald var et for mange, og hun afviste blankt at opgøre prisen på et menneskeliv. Skulle den argumentation holdes fast i dag, kunne man både have indført udgangsforbud og lukket daginstitutioner for at stoppe smitten.

Sagen er imidlertid, at man sandsynligvis kun ville redde ganske få ekstra menneskeliv, mens den samfundsøkonomiske pris for en total nedlukning kunne løbe op i flere milliarder kroner. Den pris vil regeringen ikke betale så tæt på den redning, som vaccinerne bringer.

Når alle sårbare grupper er blevet vaccineret inden for få uger, venter de langt sværere beslutninger om, i hvilket tempo samfundet skal lukkes op igen. Til den tid må sygdommens dødelighed blandt øvrige borgere ventes at blive lavere end eller på niveau med en almindelig sæsoninfluenza. Det vil dog næppe få regeringen og Folketingets øvrige partier til at åbne samfundet i samme grad som under en influenzaepidemi, selv om økonomiske argumenter skulle tale for det.

Til den tid vil økonomien igen spille andenviolin.

Rettelse 5.1.2020, kl. 22.20: I fjerde afsnit er "onsdag" rettet til "tirsdag".