Regeringen redder Rungstedlund på finansloven

Karen Blixen Museum var udeladt i S-regeringens finanslovsudspil i efteråret, men nu har både SVM-regeringen og Hørsholm Kommune afsat penge til museets fortsatte drift

Rungstedlund, Karen Blixens fødested og senere bopæl, er i dag ramme om Karen Blixen Museum. Den tidligere S-regering havde på sit finanslovsforslag fjernet tilskuddet til museet, men nu ser museet ud til at være reddet.
Rungstedlund, Karen Blixens fødested og senere bopæl, er i dag ramme om Karen Blixen Museum. Den tidligere S-regering havde på sit finanslovsforslag fjernet tilskuddet til museet, men nu ser museet ud til at være reddet. Foto: Leif Tuxen.

Egentlig skulle Elisabeth Nøjgaard, direktør for Karen Blixen Museum Rungstedlund, allerede i januar være gået i gang med at afskedige personale, for som museets økonomi så ud på dét tidspunkt, var det nødvendigt. Ikke mindst i lyset af, at det nordsjællandske museum ikke var tiltænkt midler i det finanslovsudspil, som S-regeringen fremlagde i efteråret.

"Men vi har fået en så enestående opbakning i vores samtaler med såvel den nye regering som Hørsholm Kommune, at vi valgte at løbe risikoen og lade alle medarbejdere forblive ansat. Det kunne blive dyrt for os ikke at sætte ind med besparelser i tide, men det ville også være fuldstændig ødelæggende for museet med en runde afskedigelser," fortæller Elisabeth Nøjgaard og tilføjer med en hentydning til forfatteren Karen Blixens eget omtumlede liv:

"Vi blev enige med bestyrelsen om, at vi har en arv at løfte om at vise vovemod, når det ser mørkest ud, som vi kunne inspiration til hos baronessen".

Der er mange instanser i det danske samfund, som har ventet med længsel på det mest forsinkede finanslovsudspil i danmarkshistorien, men få med større nervøsitet end netop Karen Blixen Museum. Men da SVM-regeringen torsdag endelig udløste spændingen og lagde tallene frem, rummede de en bevilling på 3,1 millioner kroner om året i fire år. Derudover er Hørsholm Kommune, som museet ligger i, trådt til med et tilskud på en million kroner om året i samme periode.

"Det gør, at vi nu igen ser ud til at stå med økonomi til at kunne fortsætte driften og tilmed får hjælp til at klare inflationen og de stigende energipriser," siger direktøren, som tager det forbehold, at finansloven ikke er vedtaget endnu.

"Til gengæld er forslaget fremsat af en flertalsregering, så mon ikke det går?", siger hun.

Ifølge kulturminister Jakob Engel-Schmidt (Mod) har regeringen haft et stort ønske om at sikre, at Karen Blixen Museum Rungstedlund kunne fortsætte, fordi museet "gør en unik indsats, når det gælder formidlingen af Karen Blixens liv, kunst og forfatterskab".

Museet, der åbnede i 1991, satte i 2022 besøgsrekord med over 159.000 gæster.

Et andet museum, som på samme måde stod til at miste penge i S-regeringens udspil, men nu er reddet, er Fregatten Jylland i Ebeltoft, som står til at få forlænget sin bevilling og modtager  3,2 millioner kroner om året de næste fire år.